ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Δηλώσεις  του προέδρου του Ε.Σ. Λάρισας Χαραλ. Παπαδόπουλου για το άνοιγμα της αγοράς

Με τον ορίζοντα της πανδημίας να παραμένει θολός, ακόμη δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία ανοίγματος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου . Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πότε θα ανοίξει η αγορά. Εάν και το λιανικό εμπόριο χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο πιο ασφαλής κλάδος μετά τα σχολεία, και εφόσον έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, γιατί ματοκυλίζεται συνεχώς το άνοιγμα;

Από τις 30 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε για 7 Δεκεμβρίου έπειτα μετατέθηκε για 14 Δεκεμβρίου και τώρα γίνεται συζήτηση για 21 Δεκεμβρίου, λίγο ακόμη και δεν θα έχει κανένα νόημα εάν ανοίξουμε ή όχι.

Αυτή την στιγμή το ζητούμενο των εμπόρων είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 14 Δεκεμβρίου, για να υπάρχει ένα δεκαήμερο συνεχούς ροής στην αγορά έως τα Χριστούγεννα.

Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην παρατεταμένη περίοδο των lockdown.

Οι τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες του Δεκεμβρίου πού είναι κατεξοχήν μήνας της αγοράς και των καταναλωτών ενδέχεται να έχουν έως και τις μισές πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι έμποροι της Λάρισας είμαστε σε απόγνωση ζητάμε την άρση του lockdown με τα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα βέβαια για να σώσουμε ότι σώζεται από την κρίσιμη εορταστική περίοδο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ελπίδα να έχουμε στο μέλλον βιωσιμότητα.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο λαμβάνει αυξητικές διαστάσεις λόγω του lockdown καθόσον πλέον αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο των εμπορικών συναλλαγών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο το 17% διαθέτει ηλεκτρονικό κανάλι με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγαλύτεροι παίκτες της λιανικής και οι πολυεθνικές που έχουν δημοφιλή παρουσία στο διαδίκτυο παίρνοντας την μερίδα του λέοντος.

Οι 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά στα 2 lockdown αλλά και άλλες τόσες που υπολειτουργούν και πλήττονται άμεσα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και θα πρέπει να στηριχθούν τόσο τώρα όσο και μετά την πανδημία για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ευχόμαστε να ανακοινωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το άνοιγμα της αγοράς, γιατί τα καταστήματα αποτελούν ένα βασικό κρίκο για την βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών πού ζουν άκρως πιεσμένα τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης θα πρέπει όλοι μαζί να περιορίσουμε την διασπορά.

Υπομονή, ψυχραιμία και να δείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για να μείνουμε υγιείς και να πάρουμε πίσω την κανονικότητα στη ζωή μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ