ΆΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ!

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Ερώτηση – παρέμβαση για ακόμη έναν σφόδρα πληττόμενο επαγγελματικό κλάδο, λόγω της πανδημίας και των συνεπακόλουθων lockdown, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτή τη φορά για τους επαγγελματίες (ιδιοκτήτες/οδηγούς) ταξί του ν. Λάρισας, επισημαίνοντας τα εξής :

«Είναι γνωστό πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των ταξί, στον οποίο παρατηρείται τεράστια μείωση του τζίρου, για την πλειονότητα των μηνών της πανδημίας.

Η νέα επιβολή περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών από τις αρχές του Νοέμβρη, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των επαγγελματιών ταξί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί του ν. Λάρισας, όπως βέβαια και των υπολοίπων νομών της επικράτειας, να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τίθεται πλέον ευθέως, όχι μόνο ζήτημα εργασίας, αλλά και ζήτημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το νέο lockdow,  έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση χρήσης οχημάτων δημόσιας χρήσεως όπως είναι τα ταξί, όπως και ότι ο περιορισμός που έχει τεθεί ως προς την υποχρέωση μεταφοράς μόνο ενός επιβάτη, έχει μειώσει κατακόρυφα την πελατεία και συνεπώς τον τζίρο.

Επιπλέον, η νυχτερινή βάρδια, που αποτελούσε για τους ιδιοκτήτες ταξί μια σημαντική πηγή εσόδων, δεν υφίσταται πλέον, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για την επιβίωση μίας επιχείρησης, που απασχολεί́ συνήθως δύο άτομα για να καλύψουν το 24ώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%, για τους επαγγελματίες του κλάδου, λόγω των προβλεπόμενων προϋποθέσεων και κριτηρίων.

Εύλογα καλούμε τους  συναρμόδιους Υπουργούς, να ενημερώσουν σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη στήριξη του κλάδου των ιδιοκτητών και εργαζομένων στα ταξί και αν εξετάζουν σοβαρά τη λήψη μέτρου της επιδότησης μέσω voucher – που έχει προταθεί και από σωματεία ιδιοκτητών ταξί – για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να μετακινούνται με ταξί και τέλος, ποιο γενικότερο σχεδιασμό έχουν κάνει, προκειμένου να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», καταλήγει  Λαρισαία βουλευτής .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ