ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

«Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», απάντησε η Ευρωπαία Επίτροπος για Θέματα Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα σε σχετικό με τη λίστα Πέτσα ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου, παραλληλίζοντας την Ελλάδα με την Ουγγαρία και την Πολωνία και τις ακροδεξιές πρακτικές των κυβερνήσεων τους.

Νομίζω πως αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Τόσο απροκάλυπτα, τόσο «στεγνά», σε τέτοια συχνότητα και σε τέτοια ποσότητα, ζεστό δημόσιο χρήμα γίνεται απλόχερο δώρο της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ, ενώ από την άλλη τόσος κόσμος δεν έχει ένα πιάτο φαΐ, ενώ οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από κορωνοϊό πριν προλάβει να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Μετά τις απανωτές λίστες Πέτσα, τώρα έρχεται και ο νόμος Πέτσα. Εξήντα άρθρα σε 100 σελίδες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για μόλις έξι μέρες. Οι πολίτες έχουν έξι μέρες για να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν για ένα νομοσχέδιο που:  αυξάνει τις αμοιβές της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σε επίπεδα μισθών Αρείου Πάγου, χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες της τηλεόρασης, προσφέρει γενναίες διευκολύνσεις με κραυγαλέες εκπτώσεις και δεκάδες άτοκες δόσεις για την αποπληρωμή των τηλεοπτικών αδειών, καταργεί το πλαφόν του νόμου Παππά των 400 εργαζομένων στα κανάλια, φροντίζει να μη ζημιωθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος στην καταβολή του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ από τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών και πλήττει κατάφωρα τον επαρχιακό Τύπο της χώρας, δίνοντας παράταση μόλις ενός έτους στις υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις στον Περιφερειακό Τύπο.

Όμως, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ από την κυβερνητική εξουσία είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας. Και αυτός ο πυλώνας σήμερα είναι τρομακτικά αμφίρροπος. Τα ευρήματα της έκθεσης πολιτικής πολυφωνίας για το 2019 που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποκαλύπτουν τη συντριπτική μονομέρεια υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στα κανάλια εθνικής εμβέλειας και το σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους. Η ενημέρωση των πολιτών υπαγορεύεται από το γραφείο Τύπου του Μαξίμου.

Η Δημοκρατία μας, όμως, έχει προσπεράσει τόσους και τόσους σκοπέλους. Είναι ένας αγώνας που μάλλον δεν τελειώνει ποτέ. Δεν θα δειλιάσουμε τώρα μπροστά στην προπαγάνδα των «αρίστων» και τη φίμωση της πολυφωνίας. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε την κοινωνική ανισότητα, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, την προκλητική εύνοια των «γαλάζιων» εκλεκτών. Ας εξαντλήσουν όλοι οι πολίτες κάθε μέσο και κάθε βήμα για τη διάδοση της ανόθευτης πληροφόρησης. Και ας ξυπνήσει, όμως, επιτέλους και το ΕΣΡ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ