Η Χ.Α. ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ ΟΧΙ

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Νέων* με αφορμή τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη Λάρισα με αιχμές για προχειρότητα στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Το Σάββατο 05/12, αστυνομικοί του Α.Τ. Τεμπών, συνέλαβαν τον ρασοφόρο που είχε βεβηλώσει το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων αλλά και την περίφραξη της Συναγωγής, στη Λάρισα.

Η οποιαδήποτε βεβήλωση του μνημείου θα προκαλούσε από μόνη της αποτροπιασμό. Η βεβήλωση της όμως με θρησκευτικά σύμβολα, εγείρει και επιπλέον ερωτήματα. Ένιωσε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας πως απειλούνται τα θρησκευτικά του αισθήματα; Οι άνθρωποι αυτοί επιζητούν τον -εκ νέου- αφανισμό των υπολοίπων. Αντισημιτισμός, ρατσισμός, θρησκευτικός φανατισμός, ιεροσυλία.

Η Χρυσή Αυγή τελείωσε. Ο χρυσαυγιτισμός, όχι.

Με λύπη μας, διαπιστώσαμε πως η πολιτεία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το γεγονός καταδίκασε το Υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας πως η πράξη δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Λογικά, διαφεύγει από την Κυβέρνηση, η ύπαρξη των Ελλήνων Εβραίων. Τους διαφεύγει πως το μνημείο που βεβηλώθηκε, είναι το πρώτο μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, μέλη της οποίας είναι Έλληνες Εβραίοι, που δεν είναι παρείσακτοι, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Προτίμησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως… «εξωτερικό». Τους παραθέτουμε φωτογραφία από τα αποκαλυπτήρια με την ελληνική σημαία.

Ενδεικτικό τόσο του γεγονότος πως η ανακοίνωση είναι εκτός πραγματικότητας όσο και της προχειρότητας της, πως πριν την διόρθωση καταδίκαζε την βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Λάρισας, κάτι που συνέβη πριν 6 χρόνια! Η όλη στάση της Κυβέρνησης προσβάλει την μεγάλη Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας, αλλά και κάθε πολίτη της χώρας με δημοκρατικά αντανακλαστικά.

Ως Πρωτοβουλία Νέων είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά κάθε ανθρώπου ενάντια στο ρατσισμό και το μίσος.

*Η πρωτοβουλία Νέων αποτελεί οργάνωση νέων, φοιτητών και μαθητών, και μετρά εκατοντάδες μέλη σε όλη την χώρα

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ