ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ EUROPEANA Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Λύτρας Νικηφόρος (1832-1904) Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Μ. Μελά, 1879 Λάδι σε μουσαμά, 117 x 83 cm Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα

Ολοκληρώθηκε ακόμη μία διαδικασία εξωστρέφειας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα με την δημοσίευση της Συλλογής Κατσίγρα στον ευρωπαϊκό συσσωρευτή πολιτιστικού αποθέματος Europeana.

Ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο η συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η οποία αρχικά ξεκίνησε με την ένταξη της Συλλογής στο SearchCulture.gr που είναι ο Ελληνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσω της υποδομής SearchCulture.gr, το ΕΚΤ είναι ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικών δεδομένων για τη Europeana.

Στόχοι του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη κεντρική πρόσβαση και ενιαία διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων -στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούν οι φορείς παραγωγής τους- η ανάδειξη και διασύνδεση τους, η ασφαλής διαφύλαξή τους και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana σε συμφωνία με εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον πολιτισμό της Ευρώπης, συγκεντρώνει σε μια δικτυακή πύλη (www.europeana.eu) ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ψηφιακών τεκμηρίων. Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 14 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά έργα και ηχητικές εγγραφές, προερχόμενα από 1.500 πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, περιμένουν ένα όλο και ευρύτερο κοινό να τα ανακαλύψει, να τα χαρεί και να τα αξιοποιήσει.

Το ελληνικό περιεχόμενο που μπορεί κανείς να βρει σήμερα στη Europeana αντιστοιχεί στο 1,4% του συνολικού περιεχομένου. Πρόκειται για σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικών πολιτιστικών φορέων, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται. Το ποσοστό δεν είναι απογοητευτικό σε σχετικά μεγέθη, και σίγουρα μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του το εύρος του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας.

Η Europeana εγκαινιάστηκε το 2008 με στόχο να συγκεντρώσει και να διαθέσει στο κοινό, μέσω μια δικτυακής πύλης, το κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς που διασώζεται, έχει περάσει σε ψηφιακή μορφή και βρίσκεται διάσπαρτο σε μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία ανά την Ευρώπη.

Καταφέρνοντας να πετύχει τη συνεργασία και τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων από 27 ευρωπαϊκές χώρες και αναπτύσσοντας εργαλεία και μηχανισμούς που διευκολύνουν και επισπεύδουν διαρκώς τη διαδικασία της ενσωμάτωσης του υλικού, η Europeana ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό της στόχο των 10 εκατομμυρίων ψηφιακών αρχείων μέχρι το 2010.

Γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αξίας που παράγεται από την συσσώρευση πολιτιστικού περιεχομένου για τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν σε ένα σημείο να αναζητήσουν ένα καλλιτέχνη με το όνομά του και να ανακτήσουν τεκμήρια από τη Συλλογή Κατσίγρα και από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος κλπ. Δημιουργείται έτσι ένας ψηφιακός εικονικός τόπος συνύπαρξης και συνομιλίας του έργου των καλλιτεχνών, ανεξάρτητα από το πού ζει στη φυσική του μορφή.

Με την ένταξή της η Συλλογή Κατσίγρα εμπλουτίζει το περιεχόμενο του πολιτιστικού συσσωρευτή με 830 τεκμήρια νεοελληνικής τέχνης, και είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους για μελέτη, αναστοχασμό και απόλαυση.

Η Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει, κυρίως, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, αντιπροσωπευτικά των τάσεων και αναζητήσεων της νεοελληνικής τέχνης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας των έργων της Συλλογής φωτίζει το βλέμμα και το συλλεκτικό σκεπτικό του δωρητή της Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, ιατρού και διδάκτορα, αντιστασιακού και συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος την άφησε ως κληροδότημα στον τόπο καταγωγής του, μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την αισθητική παιδεία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Η Συλλογή αποτυπώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και τον ανθρώπινο μόχθο και την αγωνιστικότητα στις δύσκολες στιγμές, όπως η Κατοχή και η Αντίσταση. Η απεικόνιση του ελληνικού ορεινού και πεδινού τοπίου και οι θαλασσογραφίες απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος της Συλλογής, ενώ ξεχωρίζουν και οι προσωπογραφίες, το γυναικείο γυμνό, οι ηθογραφίες και οι νεκρές φύσεις.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να δει τη σχετική δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο της Europeana https://bit.ly/33QEJRk

Πηγή: https://www.ekt.gr/el/magazines/features/19074

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ