ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου που υπεραμύνθηκε στη Βουλή του κυβερνητικού σχεδιασμού

«Η διάδοση της πανδημίας εντός των φυλακών είναι μια πραγματικότητα που επιβάλλει την άμεση προώθηση λύσεων που θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Ήδη, οι φύλακες της Λάρισας περνούν μια πολύ σκληρή δοκιμασία, καθώς έχουν εντοπιστεί 86 κρούσματα, ενώ, δυστυχώς, ένας εξωτερικός φρουρός, έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό. Πιστεύω ότι εκ μέρους της Πολιτείας λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την παύση της διασποράς του ιού, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, είτε από υπαλλήλους είτε από κρατουμένους».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρυθμίζει ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος.

Υπερπληθυσμός αλλοδαπών κρατουμένων

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι εξόχως προβληματική και απαιτούνται ριζικές λύσεις, ιδιαίτερα για το μείζον ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, λόγω και του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κρατουμένων.

Οι επιλογές που διαθέτουμε για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι δύο:

Η πρώτη είναι η λεγόμενη τεχνητή αποσυμφόρηση που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον περιβόητο “νόμο Παρασκευόπουλου”. Ποιο το αποτέλεσμα; Το απόλυτο χάος. Πάνω από 10.000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με συνοπτικές διαδικασίες, και μεταξύ αυτών αρκετοί έχοντας διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, που επανέλαβαν. Άλλοι εκμεταλλευθήκαν τις άδειες που δίνονταν αδρά και δεν γύριζαν πίσω. Έτσι, από το 2015 έως το 2019 καταγράφηκαν σχεδόν 200 αποδράσεις.

Η δεύτερη είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων φυλακών, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Κι αυτό προσπαθεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Και γι’ αυτό κατηγορείται από τους οπαδούς των φυλακών-μπάχαλο σχεδόν για ακροδεξιά πολιτική. Για την επιδίωξή της, δηλαδή, να συνδυάσει την κοινωνική ασφάλεια με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο εντάσσεται σε αυτή την λογική προσέγγισης του προβλήματος.

Αφενός, σταματούν επιτέλους οι καταχρηστικές άδειες, αλλά και οι μεταγωγές τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές, φαινόμενα που τα είδαμε να συμβαίνουν επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετέρου, προωθούνται μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, καθώς και την κοινωνική τους επανένταξη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ