Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ COVID-19 ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2ου ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο παθολόγος-εντατικολόγος και διευθυντής του ΤΕΠ του ΓΝΛ Δ. Μπαμπαλής μιλά στο paidis.com

Ο COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε 186 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα εφιαλτικά στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας να σοκάρουν, καθώς βρέθηκε πολύ ψηλά στις σχετικές λίστες στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα καταγράφει 118.045 κρούσματα και 3.194 θανάτους, ενώ 579 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, 23.074 περιπτώσεις έχουν αναρρώσει και 91.777 καταγράφονται ως ενεργά κρούσματα.

Που αποδίδεται όμως η σφοδρότητα του κύματος και πόσο επίπλαστη ήταν τελικά η πραγματικότητα που βιώσαμε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας; Το paidis.com αναζητώντας τις απαντήσεις απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο της πρώτης γραμμής, με τον παθολόγο-εντατικολόγο και διευθυντή του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Δ. Μπαμπαλή να εστιάζει σε συγκεκριμένες παραμέτρους.

«Όλα ήταν θέμα ρυθμού. Στην ουσία στη χώρα μας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα πρώτου κύματος, καθώς η εξάπλωση του ιού νωρίτερα σε άλλες χώρες και η άμεση επιβολή καθολικού lockdown στη δική μας έφερε τα γνωστού αποτελέσματα της πρώτης περιόδου, ωστόσο το άνοιγμα του τουρισμού, οι μετακινήσεις εργατών γης, η συνέχιση της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και χώρων δουλειάς κλπ., σε συνδυασμό  με την ανυπαρξία στήριξης του ΕΣΥ οδήγησε στη σημερινή κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπαλής.

Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο διευθυντής του ΤΕΠ δεν μασά τα λόγια του, επικεντρώνοντας σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Υγείας, την έλλειψη σοβαρού οργάνου ελέγχου των λοιμώξεων και στην εγκατάλειψη των Νομαρχιακών Νοσοκομείων.

«Πρόκειται για πολιτικές επιλογές και “γραμμάτια” τα οποία πληρώνουμε σήμερα, με τα νούμερα να έχουν ξεφύγει και τη χώρα να έχει τη χειρότερη αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών κλινών ανά κάτοικο», υπογραμμίζει ο Δ. Μπαμπαλής, εκτιμώντας προσωρινή «οριζοντίωση» των κρουσμάτων και νέα έξαρση το προσεχές διάστημα.

«Τα κρούσματα συντηρούνται και το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο», καταλήγει ο κ. Μπαμπαλής, επιμένοντας σε σωστή ενημέρωση των πολιτών, τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής και στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών που παλεύουν με την πανδημία.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ