ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ-ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ Η ΝΔ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ»

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά

 Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον ανασχηματισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 10/12/20, περιέχει έναν δούρειο ίππο, το τερατώδες άρθρο 59, το οποίο θεσμοθετεί την «εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείου, τα οποία μπορεί να αποτελούν και μνημεία» σε μουσεία ή άλλα ιδρύματα του εξωτερικού για έως και 50 χρόνια.

Με πρόσχημα το αίτημα παράτασης του ισχύοντος ανώτατου χρονικού διαστήματος δανεισμού συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, προκειμένου να δεχτεί μία επενδυτική εταιρεία να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία παραρτήματος του μουσείου στη Μελβούρνη, νομοθετείται ο εκπατρισμός αρχαιοτήτων για 50 χρόνια! Φυσικά, αναγνωρίζουμε τη σημασία και την προσφορά του Μουσείου Μπενάκη και υποστηρίζουμε την ενίσχυσή του. Είναι, όμως, ανήθικο να χρησιμοποιείται ο ελληνισμός της ομογένειας για πονηρούς σκοπούς. Τι τους εμποδίζει να κάνουν μία πρόβλεψη μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση του παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη; Γιατί νομοθετούν οριζόντια τον εκπατρισμό των μνημείων μας; Πώς αυτό θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Ξετυλίγεται ξεκάθαρα ενώπιόν μας η αντίληψη που έχει η ΝΔ και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολιτιστική πολιτική της χώρας.

Φυσικά, θέλουμε και ενθαρρύνουμε την προβολή του πολιτισμού μας στο εξωτερικό. Για αυτόν τον σκοπό, όμως, είναι υπεραρκετός ο χρόνος που προβλέπει ο νόμος που ισχύει σήμερα, με μέγιστο όριο τα δέκα χρόνια. Πίσω από αυτή τη σκανδαλώδη διάταξη κρύβονται πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να τα φανταστούμε, αλλά που είναι ηλίου φαεινότερον ότι σχετίζονται με τα εκάστοτε επενδυτικά συμφέροντα. Με την ψήφιση του άρθρου 59 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού μας θησαυρού και τη στέρηση της δυνατότητας σε δύο και τρεις γενιές να έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Πού είναι τώρα να διαμαρτυρηθούν οι υπερπατριώτες που έβγαιναν στους δρόμους και μας αποκαλούσαν προδότες για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας; Πρέπει να ξέρουν πως με αυτόν τον νόμο θα μπορεί κάθε ελληνική κυβέρνηση να στέλνει στο εξωτερικό για έως και 50 χρόνια εμβληματικά ελληνικά μνημεία και αγάλματα, όπως ας πούμε τον Ερμή του Πραξιτέλους.

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο και ενώνοντας τη φωνή μου με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιτάχθηκα σφοδρά σε όσα προβλέπει το άρθρο 59 και ζήτησα την άμεση απόσυρσή του, αίτημα το οποίο αγνοήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτίθεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου κάθε βουλευτής να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη. Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να γνωρίζουν τα ονοματεπώνυμα όσων βοήθησαν να περάσει αυτή η αντεθνική διάταξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ