ΕΠΙΠΛΕΟΝ 18 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ – ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Δήμος Τυρνάβου, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ και  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) συνεχίζει και ενισχύει την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την κατάθεση μίας μοναδικής προσφοράς από την εταιρία «EAST WEST GREECE.», ο Δήμος Τυρνάβου   προχώρησε σε σύμβαση συνεργασίας με την ανωτέρω εταιρία, η οποία συνεργάζεται ήδη με πολλούς δήμους της χώρας.

Η «EAST WEST GREECE Μ.Ι.Κ.Ε, σύμφωνα με την προσφορά της, χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο από το Δήμο Τυρνάβου θα  αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρεύματος των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών και ειδικότερα:

  • Τη δωρεάν τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών για τη συλλογή των ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών σε σημεία που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα
  • Τη δωρεάν συλλογή των υφασμάτινων υλικών με μέσα της εταιρίας
  • Την προδιαλογή των συλλεγόμενων υλικών με στόχο την επιστροφή των σε καλή κατάσταση επαναχρησιμοποιήσιμων ενδυμάτων στην Τράπεζα Ενδυμάτων, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.
  • Την προώθηση των μη επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών προς ανακύκλωση.
  • Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Η υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής υφασμάτινων υλικών θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο:

  • Μείωση των οικιακών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο (μείωση εισφοράς στον Φο.Δ.Σ.Α., ελάττωση καυσίμων, παράταση του χρόνου ζωής του Χ.Υ.Τ.Α. κλπ)
  • Συμμόρφωση με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ και κατ΄ επέκταση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου
  • Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών
  • Ενίσχυση της Τράπεζας ενδυμάτων του Δήμου για την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Η τοποθέτηση των επιπλέον 18 κάδων στο Δήμο Τυρνάβου ολοκληρώθηκε και οι κάδοι τοποθετήθηκαν στα παρακάτω σημεία:

Κοινότητα Τυρνάβου: 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, Αρχοντικό Καράσσου, Πάρκο Κέντρου Υγείας, 5ο Δημοτικό Σχολείο, Πάρκο Ανάληψης, Πάρκο Κεχαγιά

Κοινότητα Αμπελώνα: Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ι.Ν. Αγίου Κων/νο, Γυμνάσιο Αμπελώνα, Δημαρχείο Αμπελώνα, Θεραπευτήριο Αριστέα

Κοινότητα Αργυροπουλίου: Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας – Κεντρική Πλατεία Αργυροπουλίου, Πάρκο “Τζαμί”

Κοινότητα Δαμασίου: Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Κοινότητα Δένδρων: Κεντρική πλατεία Πλατανουλίων, Κεντρική πλατεία Δένδρων

Κοινότητα Βρυοτόπου: Κοινοτικό Κατάστημα

Κοινότητα Δελερίων: Κοινοτικό Κατάστημα

Κοινότητα Ροδιάς: Κοινοτικό Κατάστημα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ