Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΠΕ ΒΑΖΕΙ «ΠΛΑΤΗ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Υποστηρίζει ότι οι παρατάξεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), αρνήθηκαν να ψηφίσουν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την υγεία 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (11.12.2020), κατά την συζήτηση του θέματος διαμόρφωσης θέσεων της ΕΝΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία του Δ.Σ, σε πλήρη σύμπνοια με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, αρνήθηκε να ψηφίσει το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατικών και λαικών οικογενειών, που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση και ενέκριναν ένα κείμενο θέσεων, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ψηφίζοντας Λευκό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα που κατέθεσε και ψήφισε μόνη της η Λαική Συσπείρωση, το οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση, να προχωρήσει:

  1. Στην επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας-πρόνοιας μαζί με το προσωπικό τους, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς αγορά υπηρεσιών για να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. 
  2. Στην μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία. Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
  3. Σε προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
  4. Σε εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
  5. Σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ στους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους εργασίας, στις ιδιωτικές κλινικές και οίκους ευγηρίας, σε δομές προσφύγων και οικισμούς Ρομά.
  6. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα κενά και για εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Πλήρη κάλυψη των δαπανών για ασφαλή μεταφορά μαθητών.
  7. Συχνά και ασφαλή δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με περισσότερα οχήματα και οδηγούς, με αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο συγκοινωνιών. 

Και να τι προτείνουν και ζητούν τα στελέχη της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, στην ΕΝΠΕ, στο κείμενο που συναποφάσισαν να στείλουν στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, την ώρα που η πανδημία καλπάζει, που μετράμε πάνω από 3.000 νεκρούς, εκατοντάδες διασωληνωμένους, χιλιάδες κρούσματα, πολλά μη εξακριβωμένα, αφού δεν γίνονται μαζικά τέστ, την ώρα που σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε ΜΜΜ της Αθήνας και μεγάλων αστικών κέντρων γίνεται μεγάλος συνωστισμός.

  1. Την ανάγκη ενίσχυσης του επιπέδου διαβούλευσης και συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για διάφορα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως π.χ. ο αριθμός των κρουσμάτων, και να είναι πιο ουσιαστικός ο ρόλος της περιφερειακής διακυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  2. Την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με στελέχωση προσωπικού, αναβάθμιση του επιπέδου διαβούλευσης και συνεργασία των περιφερειακών αρχών με τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης, με στόχο την αποκέντρωση των σχετικών αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές.
  3. Την ανάγκη να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με δεδομένο πως κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετική υγειονομική συμπεριφορά και διαφορετική πυκνότητα πληθυσμού και προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.
  4. Την σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Περιφερειών της χώρας, η οποία με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών διευθύνσεων υγείας και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων και άλλων φορέων θα καταγράφει δεδομένα, ελλείψεις και ακολούθως θα επεξεργάζεται προτάσεις για την επίλυση τους.
  5. Την ανάγκη πιο συντονισμένης συνεργασίας Κεντρικής Κυβέρνησης, Επιστημόνων και Αυτοδιοικητικών Αρχών στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ακόμη πιο βαρύ σε σχέση με αυτό που διανύουμε.
  6. Την ενεργό συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα του εμβολιασμού, όσον αφορά το γενικό σχεδιασμό, τον τρόπο και το χρόνο που θα υλοποιηθεί, αλλά και την διαδικασία της έγκαιρης χαρτογράφησης των εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα.
  7. Την ανάγκη ύπαρξης πρόσθετων μέτρων στήριξης των κλάδων της οικονομίας που δέχονται ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, με έμφαση στην εστίαση και τον τουρισμό.

Μάλιστα σε τοποθετήσεις τους στελέχη της Νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους με την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, ζητώντας παράλληλα να μεταβιβάσει την ΠΦΥ στις περιφέρειες, να τους δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας, γιατί αυτοί ξέρουν και μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα! Πλήρης αφωνία στην συνεδρίαση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για το τόσο σοβαρό ζήτημα, προφανώς αφού συμφωνούν με την στρατηγική της κυβέρνησης και τα κόμματα τους! 

Μιλώντας στην συνεδρίαση εκ’ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του Δ.Σ της ΕΝΠΕ και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:  «Οι προτάσεις που εισηγείται η επιτροπή υγείας, για να υιοθετηθούν από το Δ.Σ της ΕΝΠΕ, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ως Λαική Συσπείρωση, αφού κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που ακολουθεί εδώ και 11 μήνες η κυβέρνηση της Ν.Δ, με τραγικές συνέπειες για την υγεία, την ζωή, το εισόδημα και την απασχόληση των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών.

Μάλιστα προχωράτε και παραπέρα, ζητώντας την εκχώρηση στις περιφέρειες τμήματος του δημόσιου συστήματος υγείας (ΠΦΥ, ακόμα και Νοσοκομείων), βάζοντας έτσι πλάτη στην παραπέρα διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα του, στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του. Αυτό το κάνετε ήδη, όταν αντι να απαιτείτε από την κυβέρνηση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν, με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, εσείς προσπαθείτε να την απαλλάξετε με την πρόσληψη ενός αριθμού 2ετούς διάρκειας υγειονομικών μέσω ΕΣΠΑ, λες και οι ανάγκες δεν θα υπάρχουν μετά την πανδημία.    

Η εξέλιξη της πανδημίας και ένα πιθανό 3ο κύμα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και με την καταστολή των λαικών αγώνων.

Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να κουκουλώσει την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις ευθύνες της, με την προσδοκία του εμβολιασμού, καλλιεργώντας εφησυχασμό, να  αυξήσει γενναία το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία και όχι να το μειώνει κατά 572 εκ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με το 2020.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση, συμφωνούμε με την καμπάνια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο λαός και να καλλιεργηθεί θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό με όλα τα επιστημονικά εχέγγυα. Δεν συμφωνούμε όμως, αυτή καμπάνια να γίνει μέσο πλουτισμού για κάποιους, όπως θα γίνει με την υπογραφή δυο συμβάσεων για την παραγωγή και τις εκπομπές, αλλά ζητάμε να γίνει δωρεάν.

Επίσης είμαστε της άποψης να έχει το δικαίωμα κάθε χώρα, να προμηθευτεί όποιο εμβόλιο επιθυμεί, με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τις επιδιώξεις των φαρμακευτικών ομίλων. 

Επειδή όμως η πανδημία καλά κρατεί και ο εμβολιασμός θα διαρκέσει κάποιους μήνες, εμείς διεκδικούμε από την κυβέρνηση και αυτό ζητάμε να κάνει και το Δ.Σ της ΕΝΠΕ και όλες οι περιφέρειες και με το ψήφισμα που καταθέσαμε και ζητάμε να ψηφιστεί σήμερα:

Να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας μαζί με το προσωπικό του, ώστε να τεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας κάτω από κρατικό έλεγχο.     

Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους και να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη χιλιάδων μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπαλλήλων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Να προχωρήσει στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, στην δημιουργία νέων κλινικών και κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, στην προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στην ενίσχυση της ΠΦΥ με βάρος στην πρόληψη και με ιδιαίτερη σύνδεση και δραστηριότητα στους χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας, γιατί τα μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία, θα είναι εδώ και μετά το εμβόλιο και μετά την πανδημία.

Να προμηθεύσει άμεσα με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ σε χώρους δουλειάς, δομές ηλικιωμένων, ΡΟΜΑ, προσφύγων και γενικότερα στον πληθυσμό.

Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στους μεγάλους τόπους δουλειάς, που αποδεικνύονται ως βασικοί χώροι διασποράς.

Μέτρα αποσυμφόρησης στα ΜΜΜ στα μεγάλα αστικά κέντρα, με δρομολόγηση νέων οχημάτων, με αποκλειστικά δημόσιες και φθηνές συγκοινωνίες.

Παράλληλα στις δύσκολες συνθήκες για τους ανέργους, εργαζόμενους, μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το αντεργατικό Ν/Σ που καθιερώνει την 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο και να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους, όπως αυτά που κατέθεσε τα ΚΚΕ στη Βουλή, τα οποία απέρριψε ως εξωπραγματικά!  Δηλαδή:

Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

Την καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.

Την επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης και του μισθού σε εργαζόμενους που τους κόπηκε.

Να καταργήσει τις αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ. Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τη βαριά φορολογία εργαζομένων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ.

Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς της α’ λαϊκής κατοικίας. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος, θέρμανσης σε λαϊκή κατοικία που είναι σε αδυναμία.

Άμεση στήριξη των αυτοαπασχολουμένων με κατοχύρωση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και δημόσιο.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση της αγροτικής οικογένειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ