ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κοινή ανακοίνωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών δημοτικών σχολείων της Λάρισας

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 27ου, του 14ου, του 31ου και του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, εφόσον η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας. Η κυβέρνηση δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας, ώστε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, ενώ παράλληλα δεν προετοίμασε σωστά και ουσιαστικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν και είχε τον απαιτούμενο χρόνο να το πράξει.

Αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όταν επαναλαμβάνονται  δηλώσεις του Υπουργείου ότι ο εξοπλισμός είναι στα σχολεία και ότι όλα κυλούν ομαλά, ενώ χιλιάδες μαθητές αδυνατούν ή δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το μάθημα. Πόσους υπολογιστές, κάμερες, ακουστικά και ταχύτητες στην σύνδεση να αντέξει ο προϋπολογισμός  κάθε οικογένειας όταν η τηλεργασία σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση είναι η καθημερινότητα για πολλά σπίτια;

Μάλιστα, στην  σχετική εγκύκλιο για την χορήγηση  των tablet  σε μαθητές προβλέπεται ότι ο γονιός υποχρεούται σε περίπτωση απώλειας, καταστροφής ή βλάβης, που δεν οφείλεται σε ελάττωμα της συσκευής, να καταβάλει αποζημίωση στο Ελληνικό Δημόσιο ή αντικατάσταση της ηλεκτρονικής συσκευής, υπογράφοντας Υπεύθυνη Δήλωση, όταν παραλαμβάνει  το ηλεκτρονικό μέσο από την Διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Τα tablet βέβαια, δεν έχουν αποσταλεί ακόμη στις σχολικές μονάδες…

Επίσης, με το κλείσιμο των σχολείων ανατράπηκε ο οικογενειακός προγραμματισμός εφόσον τα παιδιά των δημόσιων σχολείων κάνουν μάθημα από τις 14:00 έως τις 17:20, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από την παράλληλη χρήση της μοναδικής ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα, τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν μάθημα τις πρωινές ώρες και σε πλατφόρμες διαδικτυακής διδασκαλίας της επιλογής τους με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με καλύτερους όρους. Απορούμε γιατί δεν λειτουργούνε και τα δημόσια σχολεία τις πρωινές ώρες και γιατί εμμένουμε στη χρήση μιας μόνο ψηφιακής  πλατφόρμας εκπαίδευσης, της sisco webex, εφόσον αυτή δεν επαρκεί.

Θεωρούμε ότι πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πιο αδύναμους και να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούνται τα παιδιά μας. Μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και με την στήριξη της Ένωσης Γονέων Δήμου Λάρισας ζητάμε να παρθούν όλα τα μέτρα για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει ώστε να διευκολυνθούν σχεδόν οι μισοί μαθητές του 31ου Δημοτικού στη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μια και το χωριό Κουλούρι όπου διαμένουν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο.

Γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες των οικογενειών των μαθητών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το κάθε σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ήδη καταγεγραμμένες, διότι οι γονείς δεν προλάβαν την προθεσμία δήλωσης στην σχετική φόρμα, ζητούμε να ξανανοίξει η βάση καταγραφής των ελλείψεων στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να συγκεντρωθούν επίσημα τα στοιχεία  και με χρονοδιάγραμμα από κάθε σχολική μονάδα.

Κυρίως, αιτούμαστε την αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών για την κάλυψη όλων των αναγκών που είναι ήδη καταγεγραμμένες σε κάθε σχολική μονάδα χωρίς όρους και κριτήρια με έξοδα της Σχολικής Επιτροπής. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα σχολεία λειτουργούν με λιγότερα λειτουργικά έξοδα σε θέρμανση, αναλώσιμα κ.λπ. επιτρέπει την διάθεση αυτών των χρημάτων  για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών σε tablet άμεσα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com