ΣΥΝΕΚ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΑ ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ

Η παράταξη υποστηρίζει ότι ο αντιδημοκρατικός και αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει όρια

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης των “αρίστων” της ΝΔ δεν έχει σταματημό! Η δυσανεξία τους απέναντι στη Δημοκρατία και στα δικαιώματα αποδεικνύεται σε κάθε της βήμα. Μετά τα μαθήματα βίας και αυταρχισμού που παρέδωσε στις 17 Νοεμβρίου και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο  κ. Χρυσοχοΐδης, ήρθε η συνέχεια από την κ. Κεραμέως.

   Η εργαλειοποίηση της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται από το επιτελικό κράτος με το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο για την ΕΕΚ, το οποίο θα ψηφίσει για άλλη μια φορά μια βουλή που δεν συνεδριάζει με ολομέλεια. Το εν λόγω νομοσχέδιο βάζει βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και όλου του οικοδομήματος της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Επιδιώκει την πρόωρη κατάρτιση για φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης, κατ’ εντολή του ΣΕΒ, γυρνώντας στην εποχή του «κάλφα», τότε που εκπαίδευση λογίζονταν τα απλήρωτα μεροκάματα των νέων.

   Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, η Υπουργός Παιδείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά, χωρίς τον παραμικρό θεσμικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ), 2 νέες διατάξεις. Το υπ’ αριθμόν 114 άρθρο, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα συγκρότησης τοπικών πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, και τα 122-123 άρθρα, όπου προβλέπουν την αντικατάσταση των αιρετών με διορισμένα μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

   Με το άρθρο 114 δίνει τη δυνατότητα στο Διευθυντή Εκπαίδευσης να καταρτίζει τοπικούς πίνακες για προσλήψεις εκπαιδευτικών ωρομισθίων «σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή… και υπάρχει έλλειψη υποψήφιων ωρομισθίων…»Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι, αφού προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής πρόσκλησης, σε κεντρικό επίπεδο, για περιπτώσεις σχολείων που δεν καλύπτονται από αναπληρωτές μέσα στη χρονιά, η συγκεκριμένη ρύθμιση τι ακριβώς καλείται να θεραπεύσει; Εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως συνεχίζεται μεθοδικά το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων και των διαδικασιών πρόσληψης από την κυβέρνηση, που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης. Μήπως δεν τους ενδιαφέρει η διαφάνεια των πινάκων και δημιουργούν νέο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων, όπου θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό οι πολιτευτές και οι βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος; Μήπως κι αυτό το μέτρο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για διευθέτηση όλων των υποθέσεων των πολιτών από απλές υποθέσεις μέχρι προσλήψεις στο δημόσιο μέσα από τα βουλευτικά γραφεία; Μήπως επιστρέφουμε στις προσφιλείς μεθοδεύσεις της δεξιάς, που μέσα από τα ρουσφέτια και τις «γνωριμίες», απαξίωσαν και συρρίκνωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής και δημόσιας ζωής του τόπου; Μήπως τελικά ο βαθύτερος χτύπος της καρδιάς αυτής της Κυβέρνησης χτυπά αντίθετα από τους δείκτες της δημοκρατικής ιστορίας της χώρας μας; Κάποτε το 114 (ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος) αποτέλεσε το σύνθημα μιας γενιάς και έδωσε το έναυσμα του αγώνα για δημοκρατία, σήμερα το άρθρο 114 του συγκεκριμένου νόμου αναδεικνύει το πισωγύρισμα σε αυτές τις εποχές, διανθισμένο με τη λογική των πορισμάτων «Πισσαρίδη» για σταδιακή απεμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας και του Κράτους τελικά από την υποχρέωση δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, «στέλνοντας» αρχικά τις προσλήψεις αναπληρωτών σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για «τοπικές» επιλογές.

     Με τα άρθρα 122-123, που προβλέπει αντικατάσταση των αιρετών με διορισμένα μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ο «δικαιωμένος» για τις ηλεκτρονικές εκλογές Κ. Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας με χουντικού τύπου λογικές και πρακτικές προχωρούν σε καταπάτηση όλων των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια!  Πρόκειται για μια ακραία επίθεση αποκλειστικά και μόνο εκδικητικού χαρακτήρα, πρωτοφανή και αταίριαστη σε κάθε πολιτικό λειτουργό οποιασδήποτε παράταξης, που υποδηλώνει πολλά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι κομμάτι της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τη βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθημερινά μέσω της υπονόμευσης των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

   Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Συγκροτεί απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), μόνο με διορισμένους! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης.

   Ο κλάδος απονομιμοποίησε με την τεράστια αποχή (πάνω από 92%), το φιάσκο των εκλογών και δεν αναγνωρίζει τους όποιους «εκλεγμένους» από την εκλογική αυτή παρωδία! Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των Ομοσπονδιών της (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ζήτησε όλο αυτό το διάστημα την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι. Παρά την αποστομωτική απάντηση των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως- ζώντας στο παράλληλο σύμπαν της- μόλις χθες δήλωσε στη Βουλή: «Οι εκλογές έγιναν, εκφράστηκε το σώμα, δεν καταλαβαίνω την κριτική που μου κάνετε».

   Το συνδικαλιστικό κίνημα με τη μεγάλη παρακαταθήκη της αποχής του 93% στις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου, θα στείλει ξανά το ηχηρό μήνυμα προάσπισης του θεσμού του αιρετού, των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει τους στόχους του. Οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας!

Ως Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις απαιτούμε ΤΩΡΑ:

  • Απόσυρση των τροπολογιών και συνολικά του νομοσχεδίου που πλήττει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
  • Καταψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές, που οφείλουν να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες έχουν εκλεγεί.
  • Παράταση της θητείας των αιρετών και εκλογές δια ζώσης, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
  • Κανένας συνάδελφος δεν νομιμοποιεί τα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια με τη συμμετοχή του, ούτε ως «αιρετός», ούτε ως διορισμένος.
  • Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως «αιρετό» από τις εκλογές-παρωδία κι όσοι επιλέξουν τη συμμετοχή τους, κι όχι τον δρόμο της συλλογικής δράσης του Κλάδου, θέτουν τον εαυτό τους εκτός Κλάδου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μέλη των ΕΛΜΕ τα οποία δε θα ακολουθήσουν το συλλογικό κάλεσμα του κλάδου για μη συμμετοχή ως διορισμένα μέλη. Τα θεσμικά όργανα του κλάδου δε θα επιτρέψουν την κατάργηση του θεσμού του αιρετού και δε θα ανεχτούν ατομικές στρατηγικές

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com