ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΥΡΝΑΒΙΤΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ

Μια αξιόλογη έρευνα – μελέτη που οδήγησε στη σύνταξη ενός ενδιαφέροντος βιβλίου που περιγράφει τα αρθρόποδα που απαντώνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Αλμέρια της Ισπανίας έκανε ο Τυρναβίτης γεωπόνος Απόστολος Πέκας που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βέλγιο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία δουλειά που έγινε σε συνεργασία με τον Ισπανό συνάδελφό του Antonio Robledo και έχει τίτλο “Artrópodos de los invernaderos hortícolas”. Το βιβλίο έχει γραφτεί στα Ισπανικά και περιγράφει τα αρθρόποδα που απαντώνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Αλμερία της Ισπανίας. Περιλαμβάνει την περιγραφή 195 ειδών με πληροφορίες για τη βιολογία τους και πάνω από 700 έγχρωμες φωτογραφίες σε 208 σελίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλμερία είναι με διαφορά η πιο σημαντική περιοχή για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών στην Ευρώπη και μια από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 30.000 εκτάρια δηλαδή 300.000 στρέμματα με θερμοκήπια ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, αγγουριού, πεπονιού, καρπουζιού κτλ.

Οπως εξηγεί ο κ. Πέκας ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην Αλμερία από το 2005 και μετά χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος η βιολογική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Εξαπολύονται δηλαδή ωφέλιμα έντομα τα οποία είναι εμπορικά διαθέσιμα από εταιρείες (όπως η εταιρεία στην οποία εργάζεται και ο ίδιος ως ερευνητής) για να καταπολεμηθεί η μελίγκρα, ο τετράνυχος κτλ.

“Με αυτό τον τρόπο η χρήση των βλαβερών εντομοκτόνων για τον γεωργό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον έχει περιοριστεί σημαντικά. Επιπλέον, επειδή τα προϊόντα που παράγονται στην Αλμερία είναι κατά κανόνα ελευθέρα υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών είναι περιζήτητα στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης όπου καταλήγει σχεδόν ολοκληρωτικά η παραγωγή. Είναι η Αλμερία δηλαδή ο μπαξές της Ευρώπης όπως λέω στις ομιλίες μου”, σημειώνει ο Τυρναβίτης ερευνητής και επισημαίνει ότι “προφανώς, όλη αυτή η δραστηριότητα έχει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η βιολογική καταπολέμηση έχει επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία στο Βέλγιο όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία 10 χρόνια και στην Ολλανδία καθώς και σε περιοχές με σημαντικές θερμοκηπιακές εκτάσεις όπως η Αγκαδίρ στο Μαρόκο και η Αττάλεια στην Τουρκία. Στην Ελλάδα γίνονται κάποιες αξιόλογες προσπάθειες να εφαρμοσθεί η βιολογική καταπολέμηση και να περιοριστεί η χρήση εντομοκτόνων σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη και στη Δράμα”.

Η παρουσίαση θα γίνει στα Ισπανικά και θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης (στις 19:00 ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί ζωντανά. Για όσες και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σας παρακαλώ να δηλώσετε συμμετοχή δωρεάν εδώ: https://zoom.us/webinar/register/WN_aCqZ4BWZS8mehraS2myqUQ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ