ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

Την απειλή τους πράξη έκαναν απόψε οι ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και ακόμα τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στα τέσσερα αυτά άτομα και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την  αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Πομπέο.

«Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τις δοκιμές του συστήματος S-400, παρά την ύπαρξη εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Καλώ την Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα του S-400 αμέσως σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ακόμα. «Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος Σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής του S-400  από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα. Η αμερικανική κυβέρνηση επί μήνες καθυστερούσε να επιβάλει ποινικές κυρώσεις στην Άγκυρα, εν μέρει για να δώσει στους Τούρκους  χρόνο να επανεξετάσουν τη θέση τους αλλά και κατά πολλούς λόγω της προσωπικής σχέσης του  Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ