ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ, ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Καθημερινά καταγράφονται πλέον δείγματα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, πέρασαν μία πολύ άσχημη χρονιά που έγινε χειρότερη από την αδιέξοδη και ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Μια στάση που διαιωνίζεται από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η οποία δε δείχνει δυστυχώς να αλλάζει,  σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον υπό συζήτηση στη Βουλή προϋπολογισμό για το 2021.

Η κυβέρνηση άφησε το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό εντελώς εκτεθειμένους στην κρίση, ενώ περιορίστηκε σε ημίμετρα, αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μήνες και νέο δανεισμό για επιχειρήσεις που είναι ήδη χρεωμένες μέχρι το λαιμό.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρούνται σημαντικές μετατοπίσεις στην κατεύθυνση κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανάπτυξη, αλλά εδώ η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για την υλοποίηση των προτάσεων Πισσαρίδη, βασισμένων σε παρωχημένα νεοφιλελεύθερα προτάγματα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, εξαιτίας των τραγικών επιλογών της κυβέρνησης, οδηγήθηκε στη 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις απώλειες εισοδήματος και στη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο του 2020. Παρόλα αυτά, στον προϋπολογισμό προβλέπονται μειωμένες δαπάνες για την Υγεία, στάσιμες δημόσιες επενδύσεις, αύξηση της φορολογίας και καμία ουσιαστική στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε έγκαιρα προτείνει στην κυβέρνηση μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, αλλά οι προτάσεις του αγνοήθηκαν. Την ίδια τύχη είχε δυστυχώς και η τροπολογία που καταθέσαμε με κοστολογημένες προτάσεις για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων από το κράτος και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα πληττόμενα νοικοκυριά, ειδικά για την περίοδο του Δεκεμβρίου.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς δυνατότητες που διαθέτει, το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ένεση ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ενισχύσει καίρια την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η ολιγωρία σήμερα, ισοδυναμεί με κοινωνική και δημοσιονομική κατάρρευση αύριο.   Τις επόμενες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει στην ελληνική κοινωνία ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών τομών που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο και να δώσει μια νέα, ουσιαστική προοπτική κοινωνικής ευημερίας και συλλογικής ασφάλειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ