ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Λαμβάνοντας το απόγευμα τη… σκυτάλη οι καθηγητές και μέλη της αρμόδιας για τον κορωνοϊό επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησαν επιστημονικά την αναγκαιότητα να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ειδικότερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε πως ακόμη και ένας ασυμπτωματικός καλεσμένος αρκεί ώστε να μεταδώσει σε όλη την παρέα τον ιό. Εδωσε, μάλιστα, δύο παραδείγματα ώστε να γίνει κατανοητή η δυναμική μετάδοσης της Covid-19. Όπως είπε: «Έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε πέντε συν μία συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα. «Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό είναι λογικό να μη γίνει. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα:

  • Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε.
  • Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
  • Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις.
  • Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα».
  • Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μην μοιραζόμαστε ποτήρια.
  • Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε κοντά στα 600 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η επιδημιολογική έκθεση περιελάμβανε 639 κρούσματα σε ένα 24ωρο, από τα οποία τα 184 στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Τα τεστ για να προκύψει ο παραπάνω αριθμός ήταν λιγότερα σε σχέση με όσα γίνονται τις καθημερινές και ανήλθαν συνολικά σε 11.979, συνεπώς μια αύξηση των κρουσμάτων από σήμερα είναι πιθανή κατά τους ειδικούς. Ωστόσο, η επιδημία δείχνει σαφή σημάδια πτωτικής πορείας, ενώ ελαφρά υποχώρηση παρουσιάζουν και τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, παρόλο που η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν χθες σε 558 και οι νέοι θάνατοι σε 62.

enikos.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”