«ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ» ΤΥΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σφοδρές οι αντιδράσεις για το clik away – Ανεφάρμοστη η μέθοδος επιμένει ο ΕΣΛ

«Βράζουν» οι επαγγελματίες της Λάρισας που βλέπουν ότι το περίφημο click away που προτείνει για τη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση δεν δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα της αγοράς, ενώ δεν λείπουν οι φωνές μελών του Εμπορικού Συλλόγου που επιμένουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις και… «αντάρτικο» τύπου Κρήτης, που ετοιμάζεται να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο στις 18 Δεκεμβρίου.

«Αδιάβαστη» όσον αφορά τις νέες υπηρεσίες με τη διαδικασία του “click away” η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς στη Λάρισα, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να ανταποκριθούν στη νέα συνθήκη επιστρατεύοντας τη φαντασία τους και τα τηλέφωνα τους!

Πλημμύρισαν τηλεφωνικά νούμερα οι είσοδοι των καταστημάτων, με τους περισσότερους να μην έχουν δυνατότητες υποστήριξης “e-shop”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος δείχνουν να κινούνται και οι καταναλωτές, που δεν διστάζουν να φωτογραφίσουν τις βιτρίνες προχωρώντας στη συνέχεια σε τηλεφωνικές παραγγελίες.

Με τούτα και με κείνα η έρευνα αγοράς αλλά και η συνολική εικόνα των προϊόντων που διατίθενται στα καταστήματα προφανώς και πάνε περίπατο, με το καταναλωτικό κοινό ωστόσο να έχει δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος εντός 15νθημέρου.

Όσο για τους επαγγελματίες, επιμένουν σε άρση του μέτρου που όπως όλα δείχνουν ευνοεί μόνο «προετοιμασμένες» για τέτοια διαδικασία αλυσίδες, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που δελεάζουν τους πελάτες τους μεταφέροντας με υπηρεσίες delivery τις αγορές τους στον χώρο τους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πρεμιέρα της ανεφάρμοστης μεθόδου “Click Away”» ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας με ανάρτησή του επιμένει στην απόσυρση του μέτρου, ενώ δεν λείπουν φωνές που ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών ή και ακόμη πιο δυναμικές αντιδράσεις στο πνεύμα των αποφάσεων που πάρθηκαν από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης.

Θυμίζουμε πως η εν λόγω Ομοσπονδία με επιστολή της στον πρωθυπουργό σημειώνει πως αποφασίστηκε τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. να ανοίξουν κανονικά στις 18 Δεκεμβρίου με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Επειδή́ έχομε υπερβεί́ τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης για «τη λειτουργία του λιανικού́ εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, σας ενημερώνουμε ότι εμείς στην Κρήτη θα ανοίξομε την αγορά́ και τα καταστήματα από́ 200 τ.μ. και κάτω στις 18 Δεκεμβρίου 2020 με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή́ τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων» αναφέρεται στην επίμαχη επιστολή.

Από την πλευρά του ΕΣΛ στη σχετική ανάρτηση υπογραμμίζονται τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, όπως είχε άλλωστε προειδοποιήσει εξ αρχής, επιβεβαιώθηκε. Η λειτουργία της αγοράς με την μέθοδο του click away είναι εντελώς ανεφάρμοστη.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.

Δυστυχώς, η φωνή της αγωνίας μας δεν εισακούστηκε και η πρώτη μέρα της λειτουργίας του νέου, πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα μέτρου, επιβεβαίωσε στο έπακρο τους φόβους μας.

Πρακτικά, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει.

Είναι μια μέθοδος με πολλαπλές δυσλειτουργίες, ενώ είναι φανερό πως γιγαντώνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές, που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και διαφημιστικά μέσα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των καταστημάτων, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία για να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα τους, αλλά και πολλές άλλες υποδομές που απαιτούνται για να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία.

Επιπλέον, η απαγόρευση της χρήσης μετρητών (ενώ επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα τα οποία είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή) για αγορές, είναι ένας ακόμη περιορισμός που μειώνει σημαντικά τον αριθμό των υποψήφιων πελατών στα μικρά καταστήματα.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας προτείνει:

Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να αρθεί το μέτρο click away και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο έστω και με ραντεβού, έστω και με έναν πελάτη ανά 50 τετραγωνικά αρκεί να λειτουργήσουμε τα καταστήματά μας όπως ακριβώς γίνεται και με άλλους κλάδους. Μπορεί το κάθε κατάστημα να εξυπηρετήσει συντεταγμένα τους πελάτες του, τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, υποδεχόμενο με τηλεφωνικά ραντεβού τόσους καταναλωτές, όσους του επιτρέπουν τα τετραγωνικά του καταστήματός του.

Έτσι, θα δοθεί έστω και τις τελευταίες 15 ημέρες του χρόνου μια μικρή ανάσα και ελπίδα επιβίωσης στους χιλιάδες συνάδελφους μας, που αγωνιούν για την επιβίωση τους και θα αποφευχθούν παραβάσεις και αυστηρά πρόστιμα που θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Καταλάβετε ότι τα προβλήματα και οι ζημιές που θα δημιουργηθούν μετά τις γιορτές θα είναι ανυπολόγιστα.

Λυπούμαστε, γιατί αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πως η ζωή μας περιλαμβάνει την δουλειά μας.

Οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες μας έχουν φτάσει σε απόγνωση».

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ