Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Υ.ΠΑΙ.Θ.

Καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών α/βαθμιας που μιλά για παράλληλους πίνακες προσλήψεων ωρομίσθιων αναπληρωτών στις διευθύνσεις εκπαίδευσης με ταυτόχρονη καταστρατήγηση των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών και για εκπροσώπους εργαζομένων με απόφαση της εργοδοσίας

Τη στιγμή  που το κυρίαρχο και δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και η πρόσληψη των αναπληρωτών σε μία πλήρη φάση, το Υπουργείο Παιδείας κάνοντας στροφή στο παρελθόν, εισάγει την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης με τη σύνταξη τοπικών πινάκων ωρομισθίων. Δεν απομένει παρά η επίσημη ανακοίνωση του περάσματος των αρμοδιοτήτων πρόσληψης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης Πισαρίδη.

Πρόκειται για υιοθέτηση μιας αναξιοκρατικής διαδικασίας καταστρατήγησης του οποιουδήποτε στοιχείου αντικειμενικότητας και κακώς εννοούμενης, εξοικονόμησης κόστους.

Αυτό θα σημάνει κατάφορη παραβίαση των πινάκων που έχουν δημιουργηθεί, αφού το ποιος θα δουλεύει δε θα σχετίζεται με την κατάταξή του στους τελευταίους πίνακες, αλλά θα εξαρτάται από τις «εξαιρετικές περιπτώσεις» που θα συντρέχουν σε τοπικό επίπεδο, με την επιλογή του ωρομισθίου να προτιμάται, αφού θα κοστίζει λιγότερο από έναν αναπληρωτή πλήρους ωραρίου.

Παράλληλα η «ρύθμιση» του άρθρου 123 αποτελεί πρωτοφανές κυβερνητικό πραξικόπημα. Επιχειρείται η «τιμωρία» της υπερήφανης στάσης των εκπαιδευτικών ενάντια στην ολοφάνερη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμού των αιρετών και τις εκλογές παρωδία για την ανάδειξή τους, με την αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του Υ.ΠΑΙ.Θ.  Η κυβέρνηση ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της «νομοθέτησης», της παράκαμψης της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους, στο πλαίσιο προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Την κατάργηση του Ν. 4589/19 (προσοντολόγιο), του 4692/20 και του άρθρου 35 του Ν. 4722/2020 όπου προβλέπεται ο θεσμός των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών.

παράταση της θητείας των νυν αιρετών (μέτρο που εφαρμόζεται ήδη για τα όργανα διοίκησης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξ αιτίας της πανδημίας)

και διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δια ζώσης, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ