ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Συμβολική μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΕΚΛ, που αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Η πανδημία απέδειξε ξεκάθαρα σε όλο τον κόσμο, ότι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού κοστίζουν σε ζωές και σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό. Την ώρα που η χώρα μετρά εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα από την πανδημία και η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διαχειριστεί την κρίση σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις προτάσεις των υγειονομικών και των Συνδικάτων, για αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αρνήθηκε την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, όπως και τις προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν 4 χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας. Αντίθετα, μειώνει κατά 600 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία, συνεχίζοντας την πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ιδιώτες, αυξάνοντας τις τιμές στα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων, δηλώνοντας κυνικά ότι ακόμα και τα πιο αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού εξαρτώνται από το «εύλογο κέρδος» τους.

Συγχρόνως με τα παραπάνω, τα νούμερα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τί έχει ακόμη να περάσει πάνω από τις πλάτες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Φόροι Κατανάλωσης κλπ) που τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνονται κατά 2,6 εκατ. Ευρώ ενώ συγχρόνως υπάρχει μείωση στα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας κατά 234.000.000 ευρώ το οποίο πρακτικά σημαίνει πως :

  • Θα υπάρχει νέα μείωση συντάξεων.
  • Μειώνεται η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ακόμη λιγότερες παροχές στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
  • Μειώνονται κατά 38% τα επιδόματα ανεργίας αφήνοντας απροστάτευτη τη μεγάλη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η κρίση. Την ίδια στιγμή 730.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.

Το μοναδικό κονδύλι του ΟΑΕΔ που αυξάνεται, είναι αυτό των προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία κατευθύνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τα 453 εκατ. φέτος στα 500 εκατ. ευρώ το 2021, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ κι ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 17,9%.

Αυτό που ετοιμάζουν στην πραγματικότητα είναι να φτάσουν το επίδομα ανεργίας στα 200 ευρώ όσο είναι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η πείρα από τους αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη, κόντρα στην καταστολή της κυβέρνησης, κόντρα στην υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά, ανυποχώρητοι για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Απέναντι σε ένα Προϋπολογισμό που είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.
Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.
Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις».

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ