Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΛΑΕΤΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για την απόφαση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην κτηματική περιφέρεια Μεσοχωρίου

«Μετά από μήνες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ως προς την ανάγκη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην κτηματική περιφέρεια Μεσοχωρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2020 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 20 στρεμμάτων στη θέση «σφαγείο ΒΑΚΡΕΛ» για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη μετά από τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων της διοίκησης και της αντιπολίτευσης και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μεσοχωρίου. Υπέρ της εκμίσθωσης της δημοτικής έκτασης για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου ψήφισαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι. Κατά της εκμίσθωσης ψήφισαν 10 δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Από τους 20 δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την πρόταση οι 13 ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου, οι 5 στην παράταξη του κ. Δημ. Καρανίκα και οι 2 στην παράταξη του κ. Ν. Ευαγγέλου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ελασσόνας πρότεινε την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 20 στρεμμάτων για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου και 5 στρεμμάτων για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, σημειώνοντας ότι η μονάδα βιοαερίου θα συμβάλει στην απορρύπανση του ποταμού από βιομηχανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα και ο χώρος στάθμευσης θα επιτρέψει στην παρακείμενη επιχείρηση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στάθμευσης του προσωπικού της.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι με την εκμίσθωση βλάπτονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ο κ. Γάτσας ανέφερε ότι οι εκτάσεις που προσφέρονται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση είναι τεράστιες και όποιος κτηνοτρόφος επιθυμεί να επενδύσει στην περιοχή, μπορεί να ζητήσει να του εκμισθωθεί δημοτική έκταση. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν αποτελεί βοσκότοπο, ενώ υπάρχουν στην περιοχή χιλιάδες στρέμματα δημοτικής γης, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κτηνοτρόφους, και πολλούς ακόμη νέους, εφόσον θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γάτσας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες μία συντονισμένη προσπάθεια από ορισμένους τοπικούς παράγοντες να συκοφαντήσουν τη δημοτική αρχή, διαδίδοντας ψεύδη και ανακρίβειες. Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά εξάντλησα κάθε περιθώριο συνεννόησης με όλους τους τοπικούς παράγοντες, τους οποίους δέχτηκα κατ’ επανάληψη στο γραφείο μου, προσπάθησα να αφουγκραστώ τις ανησυχίες τους και να διακρίνω τις προθέσεις καθενός από αυτούς. Στη συνέχεια μετέβην επί τόπου στο χώρο του σφαγείου και σε οργανωμένη συνάντηση των κατοίκων, για να διαπιστώσω το μέγεθος του προβλήματος εκατέρωθεν. Δυστυχώς, μετά από μήνες διαβουλεύσεων, διαπιστώνω ότι επικρατεί ακόμη μία ιδιοκτησιακή αντίληψη ορισμένων για τις δημοτικές εκτάσεις, εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως διαχειριστές της δημοτικής περιουσίας. Δεν θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν από αυτούς που φαντάζονται ότι έχουν εξουσία που δεν τους έχει απονείμει ο νόμος, αλλά τους ζητώ να σταματήσουν άμεσα να διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες για τη δημοτική αρχή, η οποία μπορεί να εξαντλεί τα όρια της ανοχής της, ωστόσο δεν θα παραμείνει εσαεί όμηρος της επικοινωνιακής ζούγκλας των κοινωνικών δικτύων. Δεν θα επιτρέψουμε τις ψευδείς ειδήσεις, τα γνωστά fake news, να επικρατήσουν στη μικρή μας κοινωνία. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όλοι γνωριζόμαστε καλά και δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε καθημερινά το ήθος και την αξία μας. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η αλήθεια θα λάμψει.

Για ακόμη μια φορά, πρέπει να τονίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο να παίρνει αποφάσεις για την εκμίσθωση δημοτικής περιουσίας και είναι το μόνο που μπορεί να εκτιμήσει το συμφέρον του δήμου και των δημοτών συνολικά. Η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους να παρουσιάσουν την απόφαση αυτή ως παράνομη ή αυθαίρετη, εξυπηρετεί μόνο τους ίδιους και τον κύκλο συμφερόντων τους. Δρουν σε βάρος του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θεωρώντας εντελώς ακατανόητα ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του δήμου καλύτερα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμος δεν είναι βιλαέτι κανενός, οι δημοτικές εκτάσεις δεν είναι βιλαέτια κανενός. Εφαρμόζουμε κατά γράμμα τον νόμο και ο καθένας μας λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων του και με βάση τη συνείδησή μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλοι θα κληθούμε να δώσουμε λόγο για τις επιλογές μας. Προσωπικά είμαι υπόλογος απέναντι στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι σε έναν περιορισμένο κύκλο συμφερόντων. Η στήριξη που λαμβάνω από τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, μου δίνει κουράγιο και δύναμη σε αυτή την ανοίκεια επίθεση προς εξυπηρέτηση προσωπικών και συντεχνιακών συμφερόντων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ