ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνθήκες μεσαίωνα στις φυλακές καταγγέλλουν οι συνήγοροι κρατουμένου των φυλακών Λάρισας που είναι θετικός στον κορωνοϊό και όπως υποστηρίζουν έχουν ήδη προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιεύμα του tvxs.gr που φιλοξενεί δηλώσεις τους, ήδη οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, συνήγοροι του κρατούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Λάρισας ασθενής από κορωνοϊό και έχοντας υποκείμενα νοσήματα χωρίς καμία φροντίδα, όπως λένε, προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ πρωτοβουλία δικηγόρων της Αθήνας, αφού ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους για την τραγική κατάσταση των φυλακών, όπως είπανε στο tvxs.gr, αν δεν υπάρξει αντίδραση από το υπουργείο και τους αρμόδιους θα προβούν σε όποια περαιτέρω νομική κίνηση κριθεί αναγκαία για την ευθύνη της διαχείρισης.

Αντωνία Λεγάκη (συνήγορος ασθενή κρατούμενου): Στοιβαγμένοι στα κελιά, άρρωστοι και με στέρηση όλων των δικαιωμάτων

«Η φυλακή της Λάρισας, είναι φτιαγμένη για 500 άτομα κι αυτήν τη στιγμή έχει περίπου 750. Με συνθήκες κορωνοϊού καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει πως θα κολλήσουν όλοι» επισημαίνει, μιλώντας στο tvxs.gr, η συνήγορος του κρατούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου, Αντωνία Λεγάκη και περιγράφει την κατάσταση.

«Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου που επισκέφτηκα τη φυλακή της Λάρισας, δεν είχε γνωστοποιηθεί κρούσμα στη φυλακή, υποτίθεται ότι ήταν καθαρή αλλά φυσικά και δεν ήταν, απλώς δεν είχαν γίνει τεστ και βέβαια δεν είχε παρθεί κανένα απολύτως μέτρο υγειονομικής προστασίας. Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, στοιβάξανε σε έναν θάλαμο δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό. Και οι ασθενείς αυξάνονται και δεν υπάρχει ίχνος γιατρού. Ουσιαστικά τους ρίχνουν σε ένα πηγάδι και τους αφήνουνε. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος είναι με ένα νεφρό, ένας από αυτούς. Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, καμία τοποθέτηση από το υπουργείο. Και μάλιστα μιλάμε για έναν κρατούμενο που σύμφωνα με τη δικογραφία θα έπρεπε να είναι έξω, διότι έχουν αποδειχθεί από τις έρευνες της αστυνομίας οι ισχυρισμοί του για την κατηγορία του.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των φυλακών. Είναι και τα δικαιώματα των κρατουμένων ως ανθρώπων, έτσι ώστε και σε στιγμές κρίσης όπως η πανδημία να υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία τους, αντίθετα δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως ένας γιατρός, δεν παρέχεται ούτε η περίθαλψη που είναι υποχρεωτική από τον νόμο. Από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα  μέχρι το σύνταγμα, ο δυτικός νομικός πολιτισμός ορίζει πως ο κρατούμενος στερείται την προσωπική του ελευθερία. Όλα τα άλλα δικαιώματα υφίστανται και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τα διασφαλίζει. Η κατάσταση των φυλακών σήμερα στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, είναι κατάσταση Μεσαίωνα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να πεθάνουν λιγότεροι, αλλά να μην πεθάνουν».

Πρωτοβουλία Δικηγόρων Αθηνών: Απαράδεκτες συνθήκες – Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη

Όπως τονίζουν στο tvxs.gr, δικηγόροι που πήραν σχετική πρωτοβουλία για τις φυλακές «η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ αναφορικά με τους χώρους κράτησης θα έπρεπε να είναι μόνο η αρχή και δυστυχώς μόνο η αρχή δεν είναι για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπρεπε ήδη να προβεί σε νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών ανά την επικράτεια. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην εν λόγω συνθήκη δεν είναι άνθρωποι δευτέρας διαλογής και η ζωή τους μετράει το ίδιο με του οποιουδήποτε πολίτη που κινείται ελεύθερος στη χώρα.

Είναι ενάντια σε κάθε λογική να θεωρήσουμε ικανοποιητικά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους φορείς, καθότι πέρα από την κραυγαλέα τους αναποτελεσματικότητα αλλά και αντίφαση, έχουν κατακρεουργήσει τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Την ίδια στιγμή που εφαρμόζεται περιορισμός των ευεργετημάτων των κρατουμένων και απομόνωση στα κελιά  τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και οι ίδιοι οι κρατούμενοι μετακινούνται σε δικαστικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές με ελάχιστα μέτρα πρόληψης. Στις φυλακές της Λάρισας οι κρατούμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό βρίσκονται όλοι μαζί σε ένα “ειδικά διαμορφωμένο χώρο” χωρίς καμία φροντίδα, στις φυλακές Διαβατών οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι παρά τα κρούσματα διαβιούν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας και χωρίς καμιά μέριμνα για τους φορείς του ιού, ενώ δεν τους έχουν παρασχεθεί μάσκες ή απολυμαντικά.

Η Ελλάδα εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για την αποσυμφόρηση παρότι οι φυλακές όπως και κάθε κλειστή δομή, αποτελούν ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο πληθυσμός των κρατουμένων είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου.

Η κυβέρνηση οφείλει και έχει την ευθύνη να λάβει αποφάσεις και μέτρα άμεσα υλοποιήσιμα, με πρώτιστο στόχο την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, υιοθετώντας τις προτάσεις διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης) και εθνικών φορέων (Συνήγορος του Πολίτη), εάν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε περαιτέρω θύματα».

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστοι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες

«Η αναλγησία και η αδιαφορία που χαρακτηρίζουν τη Γενική Γραμματέα από την αρχή της θητείας της απέναντι στους κρατούμενους και τις οικογένειες τους,  έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια με την πανδημία», επισημαίνει στο tvxs.gr η Μαρίνα Τσαμουρά από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

«Αντίθετα, στα πλαίσια της κατασταλτικής πολιτικής τους, θεώρησαν πρόσφορη μόνο την περιστολή δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, στις φυλακές Νιγρίτας, ενώ είχαν παρουσιαστεί κρούσματα εδέησε να πάει ο ΕΟΔΥ στις 18 Νοεμβρίου και να κάνει rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους και μάλιστα όπως είπε σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι ο διευθυντής της φυλακής χρειάστηκε μεσολάβηση άλλου υπουργού. Το  «όλα υπό έλεγχο» της Γενικής Γραμματέως καθημερινά διαψεύδεται από την πραγματικότητα με τραγικές όμως συνέπειες τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τη ζωή των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες περιγράφουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφοβισμό που δέχονται για να μη μιλήσουν.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί το υπουργείο Προστασίας να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καταθέτοντας άμεσα την εξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση την οποία κρατάει στο συρτάρι, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός για την υγειονομική κάλυψη όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων, και αφετέρου για τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.  Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ