ΔΗΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβερνητική πλειοψηφία και 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ των οποίων η Ευ. Λιακούλη έκριναν ότι η βουλευτής του Μέρα 25 πρέπει να δικαστεί για γνώμη που εξέφρασε, μιλώντας στην Βουλή

Όταν ένας/μία βουλευτής εκφράσει μία πολιτική εκτίμηση από το βήμα του κοινοβουλίου, κι αυτό μερικούς μήνες αργότερα μεταβληθεί – με την άδεια της Βουλής- σε ποινική δίωξη, τότε εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί για την ποιότητα της δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς συνιστά η χθεσινή άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, βουλευτή του Μέρα 25, με 162 θετικές ψήφους επειδή σε ομιλία της εξέφρασε την ανησυχία της για το αν επεισόδια που καταγράφονται σε διαδηλώσεις, σχετίζονται με την δράση της αστυνομίας

Η συζήτηση αυτής της υπόθεσης στην Βουλή, δίχασε το κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και σε έναν βαθμό το Κίνημα Αλλαγής να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μία απλή άρση ασυλίας. Αντίθετα μίλησαν για ένα αρνητικό προηγούμενο που οδηγεί στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των βουλευτών.

Η υπόθεση

Η Αγγελική Αδαμοπούλου, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε εγκαλούμενη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον της η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής, παρά την αντίθετη γνώμη της αντιπολίτευσης, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ερώτημα της άρσης ασυλίας της Α.Αδαμοπούλου προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση στα τακτικά δικαστήρια.

Υπόθεση Αγγελικής Αδαμοπούλου: Γιατί δεν ήταν μια απλή άρση ασυλίας
Ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Μπουγάς. Ανέλαβε να υποστηρίξει την θέση της κυβέρνητικής πλειοψηφίας  EUROKINISSI

Το μόνο επιχείρημα που εκφράστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν αυτό που υποστήριξε το βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπουγάς. Όπως είπε «δεν ελέγχεται ούτε από την Επιτροπή ούτε από τη Βουλή η βασιμότητα της κατηγορίας. Με βάση, λοιπόν, τα πραγματικά περιστατικά της έγκλισης και της δικογραφίας, συνιστούν, έτσι όπως έρχονται προς κρίση, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης». Με βάση αυτό εκτίμησε ότι το σώμα, δηλαδή οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν για την άρση η όχι της ασυλίας. Ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης για άρση ασυλίας υπήρξε όμως και ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαράλαμπος Αθανασίου που ανέφερε ότι αν ένας βουλευτής «λέει για κάποιον ότι είναι σωματέμπορος, για παράδειγμα, χωρίς να έχει αποδείξεις. Θα μείνει στο απυρόβλητο ο Βουλευτής; Κάναμε τις διατάξεις. Να μην τις εφαρμόζουμε;». Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι εκτός από τους βουλευτές της Ν.Δ υπέρ της άρσης ασυλίας της Α.Αδαμοπούλου ψήφισαν και 4 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.: Η Χ.Κεφαλίδου, η Ε.Λιακούλη, ο Κ.Σκανδαλιδης και ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος. Αυτά παρότι οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν είτε παρών είτε εκφράστηκαν κατά της άρσης όπως πχ. ο Χάρης Καστανίδης.

Τι είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου

Η Αγγελική Αδαμοπούλου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, κατάθεσε στην Βουλή δεκάδες δηλώσεις πολιτικών στελεχών, συνδικαλιστικών εκπροσώπων αστυνομικών, ακόμη και του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που στο παρελθόν έθεσαν προβληματισμούς για υπόγειες σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και όσων πραγματοποιούν επεισόδια. Με βάση αυτό επισήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα των επισημάνσεών της. Αναφερόμενη μάλιστα στην μήνυση σημείωσε πως «αυτές οι μηνύσεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι υπάρχει τίμημα για την ανοιχτή πολιτική έκφραση.Στόχος γίνομαι εγώ προσωπικά ως προς το δικαίωμά μου να εκφράζομαι και το δικαίωμά μου να ασκώ κριτική, αλλά και στο τέλος-τέλος να ασκώ και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γιατί όταν εκείνη τη στιγμή έθεσα το ερώτημα «Γιατί δεν τους συλλαμβάνετε τους μπαχαλάκηδες;» ήταν μια μορφή άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Υπόθεση Αγγελικής Αδαμοπούλου: Γιατί δεν ήταν μια απλή άρση ασυλίας
Η Αγγελική Αδαμοπούλου συζητά με τον Ν.Βούτση και την Ν.Κασιμάτη. Η υπόθεση αυτή ένωσε όλα τα κόμματα της αριστεράς και του κέντρου

Για επικίνδυνα μονοπάτια μίλησε η αντιπολίτευση

Η επιμονή όμως της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τόσο στο πολιτικό όσο και στο νομικό επίπεδο.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο γνωστός νομικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τεκμηρίωσε ότι δεν υφίσταται καν ζήτημα συκοφαντικής δυσφήμισης, τονίζοντας ότι το αδίκημα αυτό γίνεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Όπως είπε το Σύνταγμα προβλέπει «πλήρη απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη του Βουλευτή για λόγο ή ψήφο που δίνει ενώπιον της Βουλής. Υπάρχει μία και μοναδική εξαίρεση, αυτή της συκοφαντικής δυσφήμισης. Πάλι για προφανείς λόγους. Να μην αισθάνεται ελεύθερος ο Βουλευτής να προσβάλει την τιμή φυσικών προσώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ακόμα κι αν αποδειχθούν βάσιμα, δηλαδή αληθή, τα πραγματικά περιστατικά που επικαλούνται οι μηνυτές, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα συκοφαντικής δυσφήμησης. Τι έκανε η κ. Αδαμοπούλου; Έκανε μια πολιτική κρίση. Είπε ότι πολλές φορές, κατά διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους, βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια. Αυτό αληθές ή μη αληθές είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική κρίση και δεν στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου. Θα καταθέσω στα Πρακτικά πάγια νομολογία που λέει ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδες προσώπων. Αν πει κάποιος «όλοι οι δικηγόροι είναι ψεύτες» δεν δικαιούται κάθε δικηγόρος να στραφεί εναντίον του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης». Με βάση αυτό σημείωσε πως «δεν αποτελούν προνομίες των Βουλευτών οι θεσμικές εγγυήσεις του ανεύθυνου και του ακαταδίωκτου. Έχουν τεθεί για να προστατεύσουν την ελευθερία λόγου του Βουλευτή, δηλαδή εν τέλει, την ίδια την ποιότητα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπει καν στην ουσία της συζήτησης η Βουλή για την περίπτωση αυτή».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Γιάννη Γκιόκα να μιλά για «προσπάθεια που γίνεται από την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να νομιμοποιήσει και να εγκαινιάσει μια πρακτική άρσης της βουλευτικής ασυλίας για πράξεις Βουλευτών ή για γνώμες Βουλευτών που σχετίζονται κατεξοχήν με την κοινοβουλευτική τους και πολιτική τους δραστηριότητα». Τόνισε πως «ανοίγεται ο δρόμος για βιομηχανία διώξεων σε βάρος Βουλευτών. Να ξέρετε ότι θα το βρείτε και εσείς μπροστά σας. Ανοίγετε έναν λάκκο -σας το έχω πει και στην Επιτροπή- στον οποίο θα πέσετε και εσείς μέσα, όταν ο Βουλευτής δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του ή όταν η πολιτική δραστηριότητα στην ουσία δεν θα προστατεύεται. Αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς αυτήν την πρακτική δεν μπορούμε να την νομιμοποιήσουμε». Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για συντονισμό των μηνυτών αστυνομικών με την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για αρνητικό προηγούμενο μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης. Τόνισε πως «δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν πάμε στην ψηφοφορία, εάν θα διαμορφώσουμε προηγούμενο, για το οποίο δεν θα είμαστε υπερήφανοι». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί να διώκεται Βουλευτής ούτε να συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της θητείας του, όταν πολύ περισσότερο από του Βήματος της Βουλής εκφωνεί άποψη, με την οποία μπορώ να διαφωνώ εγώ ή εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος».

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Θύμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις, ακόμα και αρχηγών κομμάτων, μέσα στη Βουλή ακριβώς πάνω στην ύλη της ομιλίας της κ. Αδαμοπούλου για θύλακες ή προβλήματα που παρουσιάζονται και έχουν παρουσιαστεί διαχρονικά σε δημόσιες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις μέσα από ακραία στοιχεία, ενδεχομένως και από τα Σώματα Ασφαλείας».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος – news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ