ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ενεργειακή αναβάθμιση και κατεδαφίσεις για το Α’ Αρχαίο Θέατρο ανακοίνωσε η Δημ. Αρχή – Αντιπαράθεση για την εμπλοκή ιδιωτών στην υπηρεσία Πρασίνου

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση του Προϋπολογισμού Δήμου Λαρισαίων έτους 2021, του Τεχνικού Προγράμματος και  του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) έτους 2021 Δήμου Λαρισαίων και Νομικών Προσώπων συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

«Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό ύψους  146 εκ. ευρώ περίπου (σ.σ. 146.296.159 ευρώ), τον οποίο συζητάμε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με μειωμένους πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», τόνισε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Αδαμόπουλος.

Ο κ. Αδαμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της πανδημίας υπογραμμίζοντας πως έφερε απώλεια εσόδων ύψους 1,8 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πανδημία δεν έφερε μόνο μείωση των εσόδων μα και έξτρα δαπάνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μόνο οι δαπάνες για την πανδημία άγγιξαν το 1 εκ. ευρώ».

Παίρνοντας τον λόγο για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης στη δική του εισήγηση περιέγραψε σειρά έργων αναφέροντας πως το πρόγραμμα «έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς» και κινείται σε βασικούς άξονες που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και των συνοικιών, την προώθηση εμβληματικών έργων και τη συντήρηση των υποδομών.

Ο κ. Σούλτης αναφέρθηκε σε επιμέρους έργα που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, Αντ. Τρίτσης κλπ.) και του ΣΒΑΚ, σημειώνοντας πως «το περιβάλλον αλλάζει» και ως εκ τούτου υπάρχουν οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζονται κατά προσέγγιση, ενώ το πρόγραμμα φτάνει στα 45 εκ. ευρώ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Στο όραμα και τον σχεδιασμό μας “υπακούουν” όλα αυτά που συζητάμε. Οι προϋπολογισμοί πάνω κάτω είναι ίδιοι και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτικές πηγές. Οι δήμοι έπρεπε να παίρνουν συνολικά 6 δις και τους αποδίδονται αναλογικά μόλις 1,9 δις», σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, περιγράφοντας μια οικονομική αντίληψη που δεν ευνοεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Καλογιάννης, εξαγγέλλοντας εμπλοκή ιδιωτών στην υπηρεσία Πρασίνου, ανακοίνωσε παράλληλα την αναβάθμιση του Αισθητικού Άλσους (μέχρι τέλους του 2021) και του Μεζούρλου, όπως και τη δημιουργία του γραμμικού πάρκου Πηνειού, η μελέτη του οποίου θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, ενώ σημείωσε πως το 2021 θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή και στα ενεργειακά του δήμου ανακοινώνοντας φωτοβολταϊκά που θα φτάσουν τα 30 μεγαβάτ, ενώ 3 μεγαβάτ θα αποδοθούν ως δωρεάν ενέργεια σε 2.500 οικογένειες.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τέλος ο δήμαρχος έκανε γνωστή στο σώμα εξωδικαστική συμφωνία για την κατεδάφιση κτισμάτων που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, σημειώνοντας μάλιστα πως σύμφωνα με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής αυτή θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των υπόχρεων.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Περιγράφοντας έναν πλασματικό οικονομικό προϋπολογισμό και χαρακτηρίζοντας ως «έκθεση ιδεών» το τεχνικό πρόγραμμα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου καταψήφισε και τα δύο κάνοντας λόγο για ελλιπή παρουσίασή τους και σημειώνοντας πως «η δημοτική αρχή βάζει ταφόπλακα στην υπηρεσία Πρασίνου», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης μίλησε για έναν προϋπολογισμό «που υποτάσσεται στις ανάγκες της ανάπτυξης για λίγους» καταψηφίζοντας επίσης τις δύο εισηγήσεις.

Ο Π. Γούλας επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αξιών» περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «αδειανό χαρτί ίσως δίχως σημασία» και χρέωσε στη δημοτική αρχή γραφειοκρατική και συγκεντρωτική λειτουργία καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ενώ από την πλευρά του ο Ν. Γαμβρούλας της «Ορμής Ανανέωσης» ανέφερε πως «οι προϋπολογισμοί συντηρούν το τέρας της γραφειοκρατίας» και καταψήφισε τόσο αυτόν όσο και το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ο προϋπολογισμός είναι δίχως όραμα, αποσπασματικός και δεν διακρίνουμε το παραμικρό διεκδικητικό πλαίσιο», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαϊούλης, ο οποίος μιλώντας για έλλειψη προγραμματισμού και προχειρότητα καταψήφισε και τις δύο εισηγήσεις

Σημειώνεται πως τόσο οι εισηγητές όσο και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ευχαρίστησαν τις υπηρεσίες του δήμου για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλαν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

Για να δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021 πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε αναλυτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021 πατήστε ΕΔΩ

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και ψηφοφορία, με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα να λαμβάνουν 20 έγκυρες ψήφους, με σύσσωμη την αντιπολίτευση 28 ψήφοι να καταψηφίζει.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν με τις 20 ψήφους αφού σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο Θεοδωρικάκου, δεν τίθεται θέμα έγκρισης όταν δεν υπάρχει δεύτερη πρόταση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος από κάποια από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά η ψηφοφορία αφορούσε μόνον τα «ναι» δηλ. τις ψήφους που ήταν υπέρ του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ