Από την μια έχουμε τον ευρύτερο χώρο της εστίασης που παραμένει κλειστός και κανείς δεν ξέρει όχι πότε θα ανοίξει αλλά πόσα από αυτά τα καταστήματα θα ανοίξουν και πάλι κι από την άλλη έχουμε τον νέο τρόπο ανοίγματος της λιανικής, click away, που στην ουσία όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες είναι “ο θάνατος του εμποράκου”.
Δυστυχώς είναι μία κυβερνητική επιλογή που ίσως να είναι η ταφόπλακα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Η απογοήτευση που επικρατεί στην αγορά της Λάρισας είναι μεγάλη.
Περιορισμένο το αγοραστικό κοινό, με τον «απαίδευτο» καταναλωτή είτε με το κινητό να προσπαθεί να δείξει τι ακριβώς θέλει, είτε να ζητά να δει από κοντά το προϊόν ή και να ζητά να το δοκιμάσει για να δει αν του κάνει. Από την άλλη οι καταστηματάρχες να περιμένουν μέσα στα καταστήματά τους για να έρθει κάποιο μήνυμα ή να χτυπήσει κάποιο τηλέφωνο για αγορά προϊόντος.
Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος θα πάρει κάτι που χρειάζεται δοκιμή, χωρίς να το δοκιμάσει;
Αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα μικρά καταστήματα δεν διαθέτουν e-shop και σίγουρα ακόμη και αν αποκτήσουν είναι σχεδόν αδύνατο να το λειτουργήσου, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Η απορία όλων είναι γιατί να μην ανοίξει η λιανική με μόλις ένα άτομο μέσα στο κατάστημα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Χωρίς λοιπόν ο περισσότερος κόσμος να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και χωρίς τα πολύ μικρά και μικρά καταστήματα να έχουν e-shop ένα είναι σίγουρο, πως οδεύουμε προς την καταστροφή πολλών επιχειρήσεων, στη διόγκωση της ανεργίας, στη φτώχεια και τη δυστυχία για πολλούς αλλά και για τη θεαματική συρρίκνωση των εσόδων του κράτους.
Δημήτρης Καστανάρας