ΣΥΡΙΖΑ: ΖΗΤΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ PALANTIR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ερώτηση & ΑΚΕ κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης 63 βουλευτών του κόμματος μεταξύ των οποίων οι Β. Κόκκαλης και Α. Βαγενά

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτουν την Ερώτηση & ΑΚΕ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση, την οποία συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κ.Ο, Όλγα Γεροβασίλη,  για ένα θέμα που κρίνεται εξαιρετικό σοβαρό, καθώς αφορά την εν κρυπτώ συνεργασία της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για θέματα διαχείρισης της πανδημίας.

Πρόκειται για μια εταιρεία εξόρυξης δεδομένων και παροχής συμβουλών και εργαλείων διαχείρισης σε κυβερνήσεις, η οποία έχει σκοτεινό παρελθόν σχέσεων με υποθέσεις πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και χειραγώγησης πολιτών, όπως το σκάνδαλο της Cambrdge Analytica που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή Τραμπ και την ψήφιση του Brexit, την υπόθεση πρόσβασής της στα ιατρικά δεδομένα πολιτών που διατηρούσε το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), αλλά και υποθέσεις εντοπισμού παράνομων μεταναστών για λογαριασμό της κυβέρνησης Τραμπ.

Είναι άκρως ανησυχητικό και ύποπτο το γεγονός ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies, έγινε γνωστή από Δελτίο Τύπου της εταιρείας σε αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η συνεργασία τους ξεκίνησε τον Μάρτιο και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να ανανεωθεί, χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση δε δημοσιοποίησε ποτέ το θέμα, ούτε αυτό προβλήθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη με τυμπανοκρουσίες για άλλες δραστηριότητές της. Επίσης, κανένα έγγραφο που να αφορά κάποιους είδους συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, δεν έχει αναρτηθεί δημόσια Στη «Διαύγεια» ή το σύστημα «Προμηθέας» (ΕΣΗΔΗΣ), όπως υπάρχει υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση καταγράφει καθημερινά σε πληροφοριακά συστήματα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που νοσούν, νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή καταλήγουν, εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες για το κατά πόσο η Palantir Technologies με το σκοτεινό παρελθόν έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και με ποιο τρόπο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Η συνεργασία αυτή είναι τελείως διάτρητη, καθώς είναι άγνωστο αν έχει ζητηθεί ως υποχρεούται, σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) και εν γένει αν τηρούνται όλα όσα ορίζει ο Γενικού Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και ο ν.4624/2019.

Άλλωστε το παρελθόν της κυβέρνησης στο θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, μόνο ανησυχίες εγείρει, καθώς η γνώμη της ΑΠΔΠΧ δεν είχε ζητηθεί ούτε για τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Cisco για τη χρήση της πλατφόρμας της για τηλεκπαίδευση, όπως επίσης δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση για το κατά πόσο καταγράφονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα κίνησης των πολιτών μέσω των SMS στο 13033, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις υπάρχουν και για το θέμα ενδεχομένου διαρροής προσωπικών δεδομένων μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης, καθώς η ΑΠΔΠΧ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν της είχε ζητηθεί εγκαίρως η γνώμη της, όπως η νομοθεσία ορίζει.

ΟΙ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κράτησε τη συνεργασία με την Palantir Technologies μυστική από την ελληνικό Λαό, καθώς και να καταθέσει στη Βουλή οποιοδήποτε έγγραφο αφορά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, σχετικά με τη συνεργασία, όπως και την γνωμοδότησης της ΑΠΔΠΧ που οφείλει να έχει ζητήσει βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ