ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Τραγική παρουσιάζεται η κατάσταση στις φυλακές Λάρισας, καθώς τα κρούσματα κορωνοιού μεταξύ των κρατουμένων κυρίως, αλλά και ανάμεσα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και το υπόλοιπο προσωπικό, έφτασαν τα 160, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ.

Αποτελεί υποχρέωση της Δικαιοσύνης να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες κρατουμένων αλλά και δικηγόρων τους σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύονται εντός των φυλακών, χωρίς να τηρούνται οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κατάστημα κράτησης όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ο πίνακας χωρητικότητας καταγράφει 729 κρατούμενους, ενώ θα έπρεπε να είναι έως 554. Πρόκειται δηλαδή για μια πληρότητα που καθιστά τις φυλακές Λάρισας μια υγειονομική βόμβα. Η μείωση κατά 20 του αριθμού των κρατουμένων τις προηγούμενες μέρες, κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ζητούμε από τους αρμόδιους την άμεση λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του συνόλου των κρατουμένων καθώς και του προσωπικού και να μην μετατραπούν οι φυλακές της Λάρισας σε φορέα διασποράς του ιού.

Παράλληλα, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει στο προσωπικό των φυλακών, ένα έλλειμμα που διευρύνεται λόγω των κρουσμάτων κορωνοιού που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αναγκάζονται σε συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ