ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 5o ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ»

Με την ανώτατη πανελλήνια διάκριση του καλύτερου εμπειρογνώμονα βραβεύτηκε η συμμετοχή του 5ου Λυκείου Λάρισας στην 5η Προσομοίωση των επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», διατηρώντας την παράδοση των διακρίσεων στα πέντε συνεχή χρόνια των συμμετοχών.

ΤΟ πρώτο βραβείο απέσπασε η μαθήτρια της Β’ τάξης Αναστασία Τοκμακίδου, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή για την προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας, εκπροσωπώντας τη Δανία, ενώ την προετοιμασία και το συντονισμό της δράσης για το σχολείο είχε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη.

Η προσομοίωση διεξήχθη φέτος διαδικτυακά στις 11-13 Δεκεμβρίου 2020. Σε πείσμα των δυσκολιών της πανδημίας, συμμετείχαν περίπου 400 μαθητές κι εκπαιδευτικοί από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Πιο επίκαιρα από ποτέ εν μέσω πανδημίας τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη συζήτηση για τα οποία, οι μαθητές εξοικειώθηκαν σε ζητήματα εφαρμογής διεθνών πράξεων από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, διδάχτηκαν να τα υπερασπίζονται, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών σε επίπεδο αντιλογίας και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους.

Η μαθήτρια του 5ου Λυκείου διερεύνησε ζητήματα παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών και διαβουλεύθηκε με μαθητές-διπλωμάτες της επιτροπής της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σ’ αυτό το πεδίο. Στην επιτροπή εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την διακινδύνευση των παιδιών από κάθε μορφή βίας και την ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης. Οι περισσότερο  απειλούμενες ομάδες φάνηκε να είναι κυρίως κορίτσια, άτομα ηλικίας 5-16 ετών, πρόσφυγες και παιδιά από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο. Συντονισμένη συζήτηση διεξήχθη και για το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Με ομοφωνία όλων των διπλωματών, παρατηρήθηκε ότι όλες οι χώρες έχουν πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Στο Σχέδιο Γνώμης που ανακοινώθηκε την τελευταία μέρα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ-του οποίου εισηγήτρια ήταν επίσης η Αναστασία Τοκμακίδου, μεταξύ των άλλων, προτάθηκε η ενθάρρυνση του  Υπουργείου Παιδείας κάθε Κράτους-Μέλους να εντάξει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, ενώ ζητήθηκε η ενίσχυση των υπαρχουσών και η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας των παιδιών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν αυτά απομακρύνονται από τους γονείς τους.

Η φετινή προσομοίωση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, ενώ συνέπεσε με την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού,  η οποία εορτάζεται παγκοσμίως.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...