ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Με αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Παρά την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, επιχειρεί να εγκαταστήσει τους πραιτωριανούς του Χρυσοχοΐδη μέσα στα πανεπιστήμια, καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο και τσαλαπατώντας το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και να αυστηροποιήσει το ποινικό και πειθαρχικό πλαίσιο για αδικήματα που διαπράττονται μέσα στα ιδρύματα. Η πολιτική αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη «πάταξη της ανομίας» μέσα στα πανεπιστήμια. Από όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι στα πανεπιστήμια η εγκληματικότητα κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλο χώρο, ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν θεσμοθετηθεί σώματα πανεπιστημιακής αστυνομίας, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση της εγκληματικότητας, είτε γιατί συγκαλύπτουν εγκλήματα, είτε γιατί τα διαπράττουν οι ίδιοι (τραυματισμούς και σωματικές βλάβες φοιτητών, ρατσιστικά εγκλήματα, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας κ.α.).

Την ίδια στιγμή που τα ιδρύματα αφήνονται χωρίς χρηματοδότηση, υποστελεχωμένα σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με ελλείψεις στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και εγκληματικά κενά στη φοιτητική μέριμνα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να διαθέσει 30 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσό ίσο με το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, σε ενίσχυση της φύλαξης και να προσλάβει 1500 αστυνομικούς για να στελεχώσουν το νέο «σπουδαστικό της ασφάλειας». Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και τις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης, που υλοποιείται συνεχόμενα στα πανεπιστήμια από τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς καμία κρατική στήριξη, η ΝΔ επιλέγει να εφαρμόσει το δόγμα Νόμος και Τάξη ενάντια στους αγώνες της νεολαίας.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ως μόνο στόχο την καταστολή των φοιτητικών αγώνων, γιατί ξέρουν καλά ότι η αγωνιζόμενη νεολαία εδώ και δεκαετίες ανατρέπει τα σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων και δίνει παράδειγμα αγώνα και ελπίδας σε όλη την κοινωνία. Γιατί ξέρουν ότι τα πανεπιστήμια αποτελούσαν και αποτελούν χώρους αμφισβήτησης, αγώνα και κοινωνικής διεκδίκησης.

Όμως δεν θα τους περάσει. Οι χουντικής έμπνευσης εξαγγελίες της κυβέρνησης θα βρουν απέναντί τους το τείχος του αγώνα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν θα επιτρέψει την κατάργηση του ίδιου του πυρήνα του πανεπιστημίου.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτόν τον αγώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ