ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την πρόσκληση είχε απευθύνει ο δήμος Λαρισαίων σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την τοπική κοινωνία στις ημέρες της πανδημίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στη διαχείριση της πανδημίας στη Λάρισα και εκπροσώπων φορέων και υπό την ηχηρή απουσία των διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ και των δύο νοσοκομείων της πόλης!

«Θα έρθει η ώρα απόδοσης ευθυνών, τώρα πρωτεύει η μάχη για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά στη σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ.Καλογιάννης, επικεντρώνοντας σε σειρά καίριων ζητημάτων για το τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει και πως μπορεί να μπει φρένο στη διασπορά.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΠΝΛ καθηγητή Γ. Βασιλόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζοντας ως «τρύπα στο νερό» τα μαζικά τεστ σημείωσε πως σημασία έχει η στοχευμένη ιχνηλάτηση για τον περιορισμό της λοίμωξης και η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

«Τα μεθεόρτια των Χριστουγέννων είναι δεδομένα και μάλλον θα έχουμε πρόβλημα», εκτίμησε ο καθηγητής, καλώντας την Τ.Α να ενημερώσει τους πολίτες «για το πόσο πολύτιμη είναι αυτή την εποχή η μοναξιά».

Σε προβλήματα συγχρωτισμού σε σχολεία και συγκοινωνίες αλλά και σε σημαντικές ελλείψεις στις δομές του ΕΣΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθαν. Γιαννούκας, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου περιέγραψε πτωτική πορεία των συντελεστών μεταδοτικότητας «που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση εφησυχασμούς».

«Είναι σημαντικό ο συντελεστής μεταδοτικότητας να μείνει κάτω από το 1, τα μέτρα θα συνεχισθούν για τουλάχιστον 4-5 μήνες», εκτίμησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, διευκρινίζοντας μάλιστα πως τα κρούσματα που αφορούν σε κλειστές δομές (π.χ φυλακές) προσμετρώνται στη γενική αναφορά που δίδεται για κάθε περιφέρεια, ενώ κάλεσε σε καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού.

«Το πολιτικό κόστος υπερίσχυσε των επιστημόνων», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντ. Γιαννακόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) Ν. Νταφούλης στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ επιμένοντας σε επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας και άνοιγμα των χειρουργείων και των υπόλοιπων δομών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Θα κινηθούμε νομικά και θα υπάρξει σχετική κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Νταφούλης, με την εκπρόσωπο του Συλλόγου γιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Πετσίτη να μιλά για χαλαρότητα μετά το πρώτο κύμα πανδημίας κάνοντας την πρόβλεψη πως θα υπάρξει αναζωπύρωση μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Σε έλλειψη σχεδιασμού σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου εργαζομένων στο ΠΠΝΛ Κ. Λαρίσης, επικεντρώνοντας σε σειρά ζητημάτων αλλά και ερωτημάτων που αφορούν στους εμβολιασμούς, με τον τραυματιοφορέα Λ. Τσάπαλη, που πριν λίγο διάστημα προχώρησε σε απεργία πείνας, να επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία αναγνώριση στο έργο των υγειονομικών.

«Κυνηγήθηκα γιατί έλεγα αλήθειες, οι κυβερνώντες κάνουν τη δουλειά τους και οι κοινωνίες θα πρέπει να αντιδράσουν. Μας διοικούν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλης.

Ο υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Πολιτών κ. Δημητριάδης περιέγραψε ένα σύστημα ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία λόγω απουσίας εμπειρίας και οργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γ. Σκόκας σημείωσε πως η πανδημία ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας, ζητώντας στήριξη του ΕΣΥ και επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας.

«Οι βασικοί χώροι συγχρωτισμού και συνωστισμού παραμένουν ανοιχτοί παρά το παρατεταμένο lockdown, ενώ δεν γίνονται μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε συστάσεις στους εργοδότες», κατέληξε ο κ. Σκόκας, ενώ ακολούθησε διάλογος με τη συμμετοχή επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ