ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ

Η απομάκρυνση του ραδιοφωνικού παραγωγού συζητήθηκε στο Δημ. Συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων

Ανέβηκαν οι τόνοι το απόγευμα της Τρίτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων, όπου και συζητήθηκε η απομάκρυνση του ραδιοφωνικού παραγωγού Κ. Σταυριανού από τη συχνότητα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας, με αφορμή σχόλια κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Τέρμα τα νάζια» εναντίον της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν», ενώ με αφορμή το γεγονός κατατέθηκαν δύο προτάσεις-ψηφίσματος από τις παρατάξεις «Λάρισα Μπροστά» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με εντελώς διαφορετική προσέγγιση και περιεχόμενο.

«Η μεθοδολογία επιλογής συνεργατών του ΔΗΡΑΛ είναι λάθος», ανέφερε ο κ. Βαϊούλης, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς λειτουργίας του όπως και τη σύσταση διαπαραταξιακής που θα φροντίζει για την πολυφωνία του ραδιοφώνου.

«Το ραδιόφωνο τηρεί όλους τους νόμιμους κανόνες λειτουργίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ξεκαθαρίζοντας πως η ενέργεια της απομάκρυνσης του παραγωγού δεν έχει σχέση με τις αντιδράσεις της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας.

«Το ραδιόφωνο είναι των Λαρισαίων και όχι κομματικό μέσο, δεν υπακούει σε εντολές δημάρχων και παρεμβάσεις και επί θητείας μου έχει την απόλυτη καταξίωση ως πλουραλιστικό μέσο», υπογράμμισε, επιμένοντας στην τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

«Στήλες γνώμης δεν υπάρχουν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις. Ο συγκεκριμένος παραγωγός θεωρώ υπερέβη τα εσκαμμένα και με οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση της οποίας αναλαμβάνω την ευθύνη»,  τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως «το ραδιόφωνο στοχοποιείται από τους ακροδεξιούς κύκλους του κ. Βαϊούλη».

«Ψηφίσματα υπέρ της ΕΛ.ΑΣ κινδυνεύουν να διχάσουν, υπάρχει πεδίο καταστολής που δεν έχει ξαναζήσει η χώρα», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης θεωρώντας, όπως είπε, ανάξια λόγου τη δημιουργία διαπαραταξιακής για τη λειτουργία του.

«Για πρώτη φορά συνεργάτης στράφηκε εναντίον ολόκληρου κλάδου, προφανώς υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή συνεργατών», ανέφερε η Ρ. Καραλαριώτου, τονίζοντας πως υπάρχουν καταγγελίες για άλλον συνεργάτη που πληρώνεται τόσο από το ραδιόφωνο όσο και από τη ΔΕΥΑΛ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου που δήλωσε πως ο συγκεκριμένος είναι άμισθος συνεργάτης της ΔΗΡΑΛ.

Για ποινικοποίηση της πολιτικής άποψης μίλησε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, «ο κατήφορος συνεχίζεται με στόχο να μπει η λαϊκή διεκδίκηση σε γύψο, με τη δημοτική αρχή να ενδίδει στην περίπτωση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου», συνέχισε ο κ. Κρίκης, ζητώντας στήριξη του ραδιοφώνου.

«Σε καμία περίπτωση δεν τσουβαλιάζεται η αστυνομία από τον εν λόγω παραγωγό και σε καμία περίπτωση δεν υπερέβη τα εσκαμμένα», κατέληξε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, επιμένοντας πως «η δημοτική αρχή υπέκυψε σε πιέσεις» και ζητώντας την ανάκληση της άδικης, όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Άκης Νασιώκας εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αξιών τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διαπαραταξιακής πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Ν. Γαμβρούλας αναφέρθηκε στο ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας του ραδιοφώνου, σημειώνοντας πως «το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του παραγωγού βρίσκει αντίθετη την παράταξη».

«Ο κ. δήμαρχος αναγκάστηκε να απομακρύνει τον συνεργάτη του λόγω της κατακραυγής που προκλήθηκε, στράφηκε εναντίον μου βάζοντας τα πάντα σε μίξερ παραληρήματος και υποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη», επανήλθε ο Κ. Βαϊούλης, επιμένοντας πως το ραδιόφωνο λειτουργεί με άδεια που δεν ανανεώθηκε και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς παρανομίας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Γ. Σούλτη, που διαφοροποιήθηκε εκτιμώντας πως «ο παραγωγός δεν ξέφυγε», ωστόσο στήριξε την απόφαση του δημάρχου σημειώνοντας πως κακώς τα σχόλια έγιναν μέσα από μια μουσική εκπομπή.

«Ο ραδιοφωνικός παραγωγός είναι ένας άλαλος άνθρωπος;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Π. Νταής, σημειώνοντας πως η εκφορά του λόγου δεν ήταν η πρέπουσα, ωστόσο όπως υπογράμμισε «δεν μπορεί να κατηγορείται κάποιος επειδή είναι αντιφασίστας».

«Τα χαλκεία του Μαξίμου και τα υπόγεια της Συγγρού μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Νταής.

«Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ας φροντίσουν πρώτα να αποβάλλουν από τις τάξεις του τα “σταγονίδια” που τους εκθέτουν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δ. Τάχος, αναγνωρίζοντας το έργο του δημοτικού ραδιοφώνου.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Ουδέποτε απαξίωσα δημοσιογράφο» δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα ακούστηκαν από τον επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» για συνεργάτη που εργάζεται και στη ΔΕΥΑΛ για τον οποίο υπήρξαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί από τον Απ. Καλογιάννη, «οι ακροδεξιοί δεν θα βάλουν ποδάρι στο ραδιόφωνο», σημείωσε, καλώντας το σώμα να στηρίξει το ραδιόφωνο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης διαβάστηκε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας που εκφράζει τη στήριξή του στους εργαζόμενους και το μέσο.

“… Στην περίπτωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου η πολύχρονη σιωπή των οργάνων και της ίδιας της Ένωσης μας δεν είναι τυχαία. Όπως θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίος και ο διαρκής θόρυβος το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Ωστόσο, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε ένα μέσο ενημέρωσης με την ιστορία και το κύρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας να μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης πολιτικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ένθεν κακείθεν.

Όπως δεν το επέτρεψαν τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι του, στο πλευρό των οποίων συντασσόμαστε για μια ακόμα φορά. Ελπίζουμε τελευταία…”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Συντακτών.

ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν ψηφίσματα και όλοι να σταθούν στα όσα προέκυψαν από τη συζήτηση ή στη δήλωσή του για την ΕΛ.ΑΣ, με το σώμα να προχωρά σε ψηφοφορία εγκρίνοντας την πρόταση ψηφίσματος της «Λάρισας Μπροστά» με 22 ψήφους, η πρόταση-δήλωση του δημάρχου έλαβε 21 ψήφους και η πρόταση της ΛΑΣΥ πήρε 3 ψήφους, ενώ η «Ορμή Ανανέωσης» ψήφισε λευκό (2 ψήφοι).

Η πολύωρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ και θα συνεχισθεί την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ