ΟΙ ΣΧΕΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 4ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ”

Κυκλοφορήθηκε το τέταρτο τεύχος της επιστημονικής επετηρίδας- περιοδικού “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ” της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με κεντρικό θέμα την σχέση Ορθοδοξίας και Ισλάμ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κάνει μία κριτική περιγραφή των κύριων θεολογικών θέσεων του Ισλάμ, βοηθώντας τον αναγνώστη να διακρίνει το περιεχόμενο της θρησκείας αυτής και επισημαίνοντας ομοιότητες και διαφορές με την Ορθοδοξία στην διδασκαλία και δείχνοντας την ανάγκη για περισσότερο χριστιανισμό στην Ευρώπη.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος καταγράφει έναν πρώιμο διάλογο ανάμεσα στην Ορθοδοξία και το Ισλάμ που έγινε από τον σπουδαίο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και μουσουλμάνους θεολόγους. Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου τονίζει αυτό που θα θέλαμε όλοι μας, να φανεί η φιλειρηνική πλευρά του Ισλάμ, ενώ ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός καταδείχνει το γιατί το ριζοσπαστικό Ισλάμ έχει στοχοποιήσει την Δύση, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή στο Παρίσι.

Στις άλλες ενότητες του περιοδικού ο αναγνώστης μπορεί να δει πρωτότυπα κείμενα που αναφέρονται στην τοπική αλλά και την ευρύτερη ιστορία, όπως για τον βίο του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπου Δαρδαίου, για την ίδρυση και την διαδρομή του ναού του Αγίου Αθανασίου, για τα πιάτα της Ελληνικής Επανάστασης, κείμενα που αναφέρονται σε σύγχρονα ζητήματα όπως ο φόβος, η γνώμη της ελληνικής κοινωνίας για την πίστη, άλλα που αναφέρονται σε σπουδαίες μορφές της πνευματικής μας  παράδοσης όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος Χαραλάμπους, ο σπουδαίος Λαρισαίος λογοτέχνης Μ. Καραγάτσης,  θεολογικά ζητήματα όπως η θεία κοινωνία και η μεταβολή των τιμίων δώρων από άρτο και οίνο σε σώμα και αίμα Χριστού, εορτολογικά και άλλες προτάσεις που δίνουν αφορμές για έναν ευρύ και γόνιμο προβληματισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος “η Ορθοδοξία, αιώνες τώρα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης των παραδοσιακών Ορθόδοξων λαών, υφίσταται από την μια την πίεση της Δύσης (είτε μέσω των παραδοσιακών της πιστευμάτων του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού, είτε των νεώτερων ιδεολογημάτων, υλιστικών ή ιδεαλιστικών, με κορύφωμα τον αγνωστικισμό και την μαχητική αθεΐα), και από την άλλη την πίεση του Ισλάμ, η οποία αυξάνει κάθε φορά που το δεύτερο πιστεύει ότι έχει λόγους να θέλει να εκδικηθεί την πρώτη. Στην πίεση αυτή έχουμε αντιδράσει κι έχουμε αντέξει, και με τρόπους πνευματικού μεγαλείου, αλλά και με τρόπους μαχητικής γενναιότητας και αυτοθυσίας”.

Η Λάρισα ανέδειξε νεομάρτυρες, ενώ η πολυπολιτισμικότητα και το μεταναστευτικό πρόβλημα των καιρών μας ξαναφέρνει το Ισλάμ στην γειτονιά μας. Η γνωριμία μπορεί να βοηθήσει. Όπως επισημαίνει και πάλι ο κ. Ιερώνυμος “οι θρησκείες μόνες τους είναι παράγοντες ειρήνης, παρά τις αβυσσαλέες διαφορές…Οι πολιτικές εκμετάλλευσης λαών ολόκληρων οδηγούν τους καταπιεζόμενους στην απόγνωση και τότε στο όνομα του Θεού έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ καμία σχέση μ’ Αυτόν”.

Το εξαιρετικής έμπνευσης εξώφυλλο είναι έργο του σπουδαίου Λαρισαίου εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου, ενώ το περιοδικό μπορεί να το προμηθευθεί κανείς από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ