ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ανακοίνωση του ομίλου Πολιτικού Διαλόγου “Λάρισα” που υπογράφουν οι Νίκος Ντόλας και Θωμάς Ρετσιάνης

Ο Όμιλος πολιτικού διαλόγου «Λάρισα», με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την απομάκρυνση συνεργάτη του δημοτικού ραδιοφώνου Λάρισας μετά από πολιτική του τοποθέτηση, επισημαίνει τα εξής:

Η στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν καθημερινά, από τα απλά ως τα μείζονα και θεμελιώδη, όπως είναι η ελευθερία του λόγου, πρέπει να είναι στάση ενεργούς κριτικής διάθεσης, επιδίωξης διαλόγου και σύνθεσης και όχι μοιρολατρικής υπηρέτησης στερεοτύπων.

Το πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε αντί να πυροδοτήσει ανοιχτό δημόσιο διάλογο για τα όρια της ελευθερίας του λόγου και τα όρια της εξουσίας, ήγειρε στο δημόσιο λόγο διασπαστικές τάσεις, υιοθετήθηκε παρασκηνιακός τακτικισμός. Ενισχύθηκαν ακραίες φωνές και καλλιεργήθηκε έδαφος ακραίας ρητορείας.

Ο διάλογος και η σύνθεση δεν νοούνται ως συγκυριακές συμμαχίες επικοινωνιακών στοχεύσεων με δημιουργία πρόσκαιρων στρατοπέδων. Στάσεις αμφιταλαντευόμενες μεταξύ εκλογικού συμφέροντος και ικανοποίησης μικρο-κοινών δεν τιμούν και δεν αρμόζουν στις αρχές της πόλης.

Οι θεσμοί εγγυώνται ελευθερίες και δικαιώματα που ασκούνται σε οριοθετημένο πλαίσιο. Έτσι εξυπηρετείται το ατομικό δικαίωμα χωρίς να θίγονται έτερες ατομικότητες και φυσικά το συλλογικό συμφέρον, το κοινό καλό.

Η κατά περίπτωση και συγκυριακή εξυπηρέτηση συμφερόντων ή δικαιωμάτων, το θολό και ξεχειλωμένο πλαίσιο, οδηγεί σε αδιέξοδο. Δίνει δε πεδίο στο λαϊκισμό και στις ακραίες τοποθετήσεις. Εξυπηρετεί δηλαδή αυτό που διατείνεται ότι θέλει να θεραπεύσει, την ακραία και διχαστική ρητορεία.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό θα χαιρόμασταν αν ξεκινούσε ένας ανοιχτός διάλογος με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων χωρίς στεγανά. Θα θέλαμε αντιπαράθεση απόψεων και όχι προσώπων, πολιτικών θέσεων και όχι κοινωνικοπολιτικών στερεοτύπων, παραγωγή λόγου και όχι αναπαραγωγή προκαταλήψεων.

Αναδεικνύουμε το αγαθό του δημοσίου λόγου, δεν προσχωρούμε σε πρακτικές που οδηγούν σε διχασμό της κοινωνίας. Αυτό είναι άλλωστε και το ευρύτερο πολιτικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ