ΕΙΝΚΥΛ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

Σκληρή ανακοίνωση – καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών που διοργανώνουν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου στις 11:00 πμ

Η κυβέρνηση, η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας εκμεταλλεύονται την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της υγείας και αποδόμησης του Ε.Σ.Υ. Η Λάρισα κατά δήλωση τους είχε ήδη προ της πανδημίας επιλεγεί ως πεδίο πειραματισμού και πιλοτικής εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Αρχικά με αυθαίρετο τρόπο οργάνωσαν την αντιμετώπιση της πανδημίας με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς, μετατρέποντας το ένα νοσοκομείο της πόλης, το ακατάλληλο χωροταξικά και ακραία υποστελεχωμένο Γ.Ν.Λ, σε νοσοκομείο σχεδόν μίας νόσου, της COVID-19.

Αδιαφόρησαν για το ότι μόνον 5 μόνιμοι παθολόγοι και 9 εντατικολόγοι κλήθηκαν με την αρωγή ιατρών άλλων, μη σχετικών με το αντικείμενο ειδικοτήτων, να επωμισθούν το βάρος της περίθαλψης μέχρι και 32 πασχόντων από COVID-19, σε κλίνες Μ.Ε.Θ και σε κλίνες «βαπτισμένες» ως Μ.Ε.Θ, και άνω των 500 αρρώστων με COVID-19 σε κλίνες απλής νοσηλείας.

Αδιαφόρησαν για την αντιμετώπιση με ασφάλεια των μη COVID-19 επειγόντων περιστατικών, επιβάλλοντας στο Γ.Ν.Λ να φέρει εις πέρας γενικές εφημερίες χωρίς χειρουργικές αίθουσες και κοινές κλίνες νοσηλείας, αδιαφόρησαν για την τύχη των αρρώστων της λοιπής νοσηρότητας.

Αδιαφόρησαν για την έκβαση καρκινοπαθών, των οποίων ακυρώθηκαν προγραμματισμένες χειρουργικές θεραπείες.

Αδιαφόρησαν για την ποιότητα νοσηλείας των αρρώστων με COVID-19 σε ακραίες συνθήκες ελλειμματικής στελέχωσης όλων των κατηγοριών εργαζομένων και χωροταξικής ακαταλληλότητας του Γ.Ν.Λ.

Αδιαφόρησαν για την γενικώς ισχύουσα έκτακτη ρύθμιση της διεκπεραίωσης του 20% του χειρουργικού έργου κατά την πανδημία, καταργώντας ακόμα και αυτό το ελάχιστο προβλεπόμενο για τις έκτακτες συνθήκες ποσοστό δραστηριότητας.

Τώρα με αδίστακτο και αυταρχικό τρόπο προσπαθούν να ολοκληρώσουν το εγχείρημα τους, θεωρώντας ότι το Γ.Ν.Λ, σε κατάσταση σχεδόν πλήρους αποδιοργάνωσης της ομαλής λειτουργίας του, είναι ευάλωτο στις ορέξεις τους και αδυνατεί να αντιδράσει.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξ άλλου, κατ’ επανάληψη και εν μέσω τεράστιας ημερήσιας θνητότητας της COVID-19 έχει δηλώσει, ότι η πανδημία δεν πρόκειται να αναστείλει το «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης.

Τώρα, χωρίς αιδώ και περιστολή, αφού μετέφεραν τα Τμήματα Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο Π.Γ.Ν.Λ, επιδιώκουν την περαιτέρω αποδόμηση του Χειρουργικού Τομέα του Γ.Ν.Λ, καταργώντας τον ουσιαστικά, μέσω της ύποπτης απόπειρας μετακίνησης χειρουργών, αναισθησιολόγων και χειρουργικού έργου στο Π.Γ.Ν.Λ.

Καθηλώνουν έτσι το Γ.Ν.Λ σε μακρά αποδιοργάνωση και ιατρική, επιστημονική και εκπαιδευτική καταστολή.

Αλήθεια γιατί αποσιωπώνται τα δεδομένα νοσηρότητας και θνητότητας για τον νομό Λάρισας; Η δημοσιοποίηση θα βοηθούσε την αξιολόγηση της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων και των πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε επίπεδο νομού.

Γιατί δεν δημοσιοποιούν τις όποιες συμφωνίες με τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα της Λάρισας; Ή μήπως και αυτές εμπίπτουν στους περιορισμούς της «εμπιστευτικότητας», όπως και οι συμφωνίες της Ε.Ε για την προμήθεια των εμβολίων;

Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι στοχεύοντες αυτοσχεδιασμοί ενέχουν εγκληματική προχειρότητα και θέτουν σε κίνδυνο ζωές αρρώστων και σε αμφισβήτηση την επιστημονική επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα, όλων των καταστάσεων που νομοτελειακά επιφέρουν.

Σε πόλεις με ομοιότητες προς την Λάρισα (Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα), όσον αφορά στην συνύπαρξη δύο νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, του ενός Πανεπιστημιακού, δεν διανοήθηκαν οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών να προβούν σε τέτοιες χυδαίες και επικίνδυνες αυθαιρεσίες.

Καλούμε την κυβέρνηση, την διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ και την διοίκηση του Γ.Ν.Λ να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες επιστημονικά, κοινωνικά και ηθικά επιδιώξεις υποβάθμισης ή και κλεισίματος ενός ιστορικού και ανταγωνιστικού νοσοκομείου.

Να επιστρέψουν άμεσα τα Τμήμα Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο Γ.Ν.Λ και να αποκατασταθεί πάραυτα η λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου, όπως είχε δεσμευθεί η Διοίκηση του Γ.Ν.Λ.

Να εφαρμοστεί στο Γ.Ν.Λ ό,τι ισχύει προσωρινά για τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ σε εθνικό επίπεδο.

Δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή του χαρακτήρα και την περαιτέρω απαξίωση του Γ.Ν.Λ.

Δεν θα επιτρέψουμε στους αυθαίρετους, αιρετούς και μη, τους υπηρετούντες ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους να  συνεχίσουν να ασχημονούν στο σώμα του Γ.Ν.Λ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ