ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δύο ακόμα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στην π.ε. Λάρισας. Ένας νεκρός μετανάστης εργάτης 39 χρονών σε χοιροστάσιο στη Δήμητρα Αγιάς κι άλλος ένας σακατεμένος εργάτης στην κονσερβοποιεία ΙΝΤΕΡΚΟΜ στο Συκούριο, ο οποίος ταλαιπωρείται ακόμα  στο νοσοκομείο αβοήθητος, αφού λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθυστερεί η είσοδος του στο χειρουργείο.

Η εντατικοποίηση, η έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας δημιουργούν  τα εργατικά ατυχήματα, και όχι η «απροσεξία» και οι «λάθος χειρισμοί» εκ μέρους των εργατών, όπως συνήθως ισχυρίζονται οι εργοδότες.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εργασίας (ΚΕΠΕΚ) έχει εναρμονιστεί  πλήρως με την  πολιτική  της κυβέρνησης που «απαιτεί  να μην ενοχλούνται» οι επιχειρήσεις με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα για την τήρηση των μέτρων. Σε παρέμβαση του Συνδικάτου για αίτημα άμεσου ελέγχου στην εταιρεία με την παρουσία του Συνδικάτου, η απάντηση ήταν ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Σε ερώτηση μας αν θεωρούνε σοβαρό λόγο μόνο τον θάνατο ή τον σκοτωμό η απάντηση τους ήταν ότι θα αποφανθούν τα αρμόδια όργανα.

Απαιτούμε για άλλη μια φορά την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων   για την υγεία και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να  πάρουν στα χέρια τους την  προστασία της υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας. Να ενεργοποιήσουν τις επιτροπές υγιεινής  και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, που είναι κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και έχουν αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ή ελέγχονται από την εργοδοσία. Να καταγγέλλονται άμεσα στο Συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο οι παραβάσεις, για να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης.

Απαιτούμε από την αρμόδια υπηρεσία  (ΚΕΠΕΚ) να ενημερώνει τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο  και όχι να καλύπτει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, γιατί γίνεται συνυπεύθυνη σ’ αυτό το  διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ