ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ “ΠΡΟΙΚΑΣ” ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΡΧΩΣΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ! 

Ανακοίνωση της Συν Πολιτείας με αναφορά στα υπόλοιπα έργα που ήταν έτοιμα και δεν ξεκίνησαν ή χάθηκαν

Φυσικό αέριο στον Αμπελώνα! Πώς φτάσαμε να εγκαινιάζεται η νέα ενεργειακή εποχή του ερχομού του Φυσικού Αερίου στην Πόλη του Αμπελώνα; Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το 2014.

Η πρώτη φάση της υλοποίησης πραγματοποιείται το 2018 για την πόλη του Τυρνάβου.Ήταν ένα  εμβληματικό έργο της δημοτικής  αρχής για το οποίο φιλοδοξούμε να μας θυμούνται  οι συνδημότες μας. Ο Παναγιώτης Σαρχώσης  είχε την ανάδειξη της αντίληψης ότι η ανάπτυξη του Δήμου μας περνάει μέσα από την υιοθέτηση νέων ενεργειακών πολιτικών. Στοχεύσαμε στην εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και  πιο συγκεκριμένα, στην εγκατάσταση του Φυσικού Αερίου, έχοντας εξασφαλίσει και τα χρήματα για τη σύνδεση όλων των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο. Το έργο προχώρησε για την πόλη του Τυρνάβου. Πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο μιας και μεγάλες πόλεις όπως η Βέροια μένουν ακόμα χωρίς Φ.Α. Ήταν η πρώτη Θεσσαλική πόλη στην οποία εγκαταστάθηκε ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης αερίου (CNG)

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε ότι το έργο κερδήθηκε κυρίως με τις ενέργειες του π. Δημάρχου Παναγιώτη Σαρχώση , οποίος αμέσως μετά άρχισε να ενεργεί και για την πόλη του Αμπελώνα.

23/04/2019 

Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου που συνεδρίασε  στο πέτρινο δημαρχείο του Αμπελώνα, άναψε το πράσινο φως για την παραχώρηση στην εταιρεία ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δημοτικής έκτασης 4 στρεμμάτων που ουσιαστικά σημαίνει την έναρξη της διαδικασίας για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, αφού η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη συγκεκριμένη έκταση που της παραχωρείται για 25 έτη θα εγκαταστήσει σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα τροφοδοτεί δημόσια κτίρια, σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στην τότε  μονοθεματική συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν οι παρατάξεις “Δράση Πολιτών” του Αστ. Ροντούλη και “Λαϊκή Συσπείρωση” του Αστ. Χατζηκράχτη, η παράταξη της πλειοψηφίας και η πρώην δήμαρχος Αν Ψύρρα ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης της έκτασης, ενώ οι κ.κ. Σ. Αμάρι και Β. Νταβαρούκας είπαν ναι στην παραχώρηση με δύο υποσημειώσεις που αφορούν την 25ετή διάρκεια παραχώρησης της έκτασης και το αν θα μπορεί ο δήμος να αποκομίσει περισσότερα οφέλη από την εταιρεία για την παραχώρηση αυτή.

Όπως τονίστηκε στη  συνεδρίαση η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πέραν του σταθμού θα κατασκευάσει και κυκλικό δίκτυο αγωγού μήκους 13 χλμ και ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων των δημοτών και των επιχειρήσεων θα προχωρά σε πύκνωση του δικτύου.

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση που βρίσκεται κοντά στα παλιά σφαγεία του Αμπελώνα(όπως και έγινε φέτος) και ο αγωγός σύμφωνα με πληροφορίες θα περνά από το δρόμο μπροστά στον ΑΡΙΣΤΕΑ, θα κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης, θα περάσει από τη Θερμοπυλών και θα κλείσει στον σταθμό του υγροποιημένου αερίου.

Τον πρώτο χρόνο το τέλος σύνδεσης θα είναι δωρεάν για τους καταναλωτές, ενώ το όφελος για τα δημοτικά κτίρια από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίζει το 40% σε σχέση με τα χρήματα που δαπανιούνται σήμερα για την καύση πετρελαίου.

Το 2020 το Μάρτιο το Φ.Α. έρχεται και στον Αμπελώνα!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαϊου του 2020,στο πέμπτο θέμα  (Έγκριση σύνδεσης δημοτικών κτιρίων του Αμπελώνα με το δίκτυο φυσικού αερίου. – Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή σχετικής σύμβασης. Αμπελώνα με το φυσικό αέριο.) καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίσουν την έγκριση της σύνδεσης (8) οκτώ  Δημοτικών κτιρίων του Αμπελώνα τα οποία είναι:   Το Δημαρχείο, 1ο  Δημοτικό Σχολείο, 1ο και 4ο Νηπιαγωγείο ,Ο παιδικός Σταθμός, Γενικό Λύκειο Αμπελώνα, Γυμνάσιο Αμπελώνα, Κλειστό Γυμναστήριο Αμπελώνα,  3ο Δημοτικό Αμπελώνα.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι  τα  Σχολεία μας θα ζεσταθούν οικονομικά και σιγά σιγά με την επέκταση του σχεδιασμού θα μπορούν να συνδεθούν και το κέντρο υγείας και το 2ο Δημοτικό- Νηπιαγωγείο καθώς και οι ιδιώτες που επιθυμούν.

Η ενεργειακή απομόνωση σπάζει επιτέλους και η ενεργειακή αγορά αλλάζει προσφέροντας φθηνή και καθαρή ενέργεια η οποία αποτελεί όρο ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Κόκουρα έκανε την αρχή στην πόλη του Αμπελώνα. Ευχόμαστε να δούμε και τα άλλα έργα που βρίσκονται σε αναμονή όπως:

Πολιτιστικό Κέντρο ( Παλαιό Δημαρχείο) =Χρηματοδοτούμενο

Σωλήνες ύδρευσης αλλαγή =χρηματοδοτούμενο

Συνδεση με βιολογικό Αμπελώνα

Περιμετρικός δακτύλιος Αμπελώνα, έτοιμο για χρηματοδότιση

Αστικές Αναπλάσεις Αμπελώνα= χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ

Αθλητικό Κέντρο Αμπελώνα= χρηματοδοτούμενο

Ασφαλτόστρωση ως το Οινοποιείο= χρηματοδοτούμενο

Βατότητα δρόμου Ροδιάς Σκαμνιάς= χρηματοδοτούμενο από την περιφέρεια.

Επισκευή στέγης 2ου Δημοτικού, κ.ά. μικρότερα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ