ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ-ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ,

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας που ζητά να μειωθούν 30% τα οικιακά τιμολόγια

Εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του covid 19 και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ Α.Ε και οι άλλες εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εντείνουν τις διακοπές συνδέσεων σε σπίτια εργατικών και λαϊκών οικογενειών που χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, λόγω της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματος τους.

Οι διακανονισμοί που προτείνονται, είτε από τη ΔΕΗ Α.Ε είτε από τους υπόλοιπες εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες ή έχουν πολύ μικρό εισόδημα όσοι είναι ενταγμένοι στα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι μόνο χειρότερη θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Στην πλειοψηφία τους οι διακανονισμοί, είτε προβλέπουν λίγες και μεγάλες σε ποσό δόσεις, είτε προκαταβολές, που ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι αδύνατο να πληρωθούν, ενώ η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν μπορέσει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις δόσεις και στους νέους λογαριασμούς. Λύσεις τύπου «κοινωνικού τιμολογίου» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μπορεί οι όροι για τις ρυθμίσεις των χρεών να είναι λίγο ευνοϊκότεροι, όχι όμως τέτοιοι που να μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, ενώ ούτε σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται η διακοπή του ρεύματος. Επιπλέον, οι όροι αυτοί αποκλείουν μεγάλο μέρος νοικοκυριών που δεν τους πληρούν, ενώ εξετάζονται με βάση το εισόδημα της περσινής χρονιάς και όχι με το τι ισχύει αυτή την περίοδο που αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία.

Ακόμη και το εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861, αφορά σε περιπτώσεις που το ρεύμα έχει διακοπεί έως τις 30/4/2020, ενώ έχει τους ίδιους ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και σε τελική ανάλυση επίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Άλλη μια απόδειξη, ότι και η κυβέρνηση της Ν.Δ, τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, τα φορτώνει, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από την ΔΕΗ Α.Ε, τις άλλες εταιρείες παρόχους και την κυβέρνηση, να σταματήσουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στους άνεργους, ασθενείς, άπορους, ανάπηρους άνω του 67%, απλήρωτους, φτωχές μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις έως και 100 δόσεων, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή για την επανασύνδεση. Να αφαιρούνται τα διάφορα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό των δήμων και να δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση από την κυβέρνηση στους δήμους, για την κάλυψη αυτών των απωλειών.

Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην έκδοση νέας απόφασης και να διευρύνει την υπάρχουσα ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/2020 – ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή του, σε όσες οικογένειες έχει γίνει η αποσύνδεση έως και την 30η Απριλίου 2020, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όσες οικογένειες έχουν πληγεί και για το διάστημα μετά από αυτή την ημερομηνία.

Καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, να διεκδικήσουμε τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και τη μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά -30%, να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και να διεκδικήσουμε η Ενέργεια να αποτελεί λαϊκή περιουσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ