ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΔΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ν. Γάτσας: Εξάγουμε αξιόπιστα δεδομένα για τις καταναλώσεις, τις χρεώσεις και τις δαπάνες συντήρησης

Ολοκληρώθηκε μετά από μήνες σχεδιασμού και καταχώρισης εγγραφών το πρώτο ψηφιακό Μητρώο Αρδευτών του Δήμου Ελασσόνας με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αρδευτικών Δικτύων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Ελασσόνας. Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή βάση δεδομένων για την καταχώριση όλων των στοιχείων των αρδευτών, των αρδευόμενων εκτάσεων και των δηλωθέντων καλλιεργειών σε κάθε κοινότητα του Δήμου και σε κάθε πηγή άρδευσης.

Η δημοτική αρχή επέλεξε φέτος έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της άρδευσης, με την υποστήριξη του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κιμ. Τσούρη και της Διεύθυνσης Αγροτικών Δικτύων. Για πρώτη φορά όλοι οι αρδευτές δήλωσαν τα αγροτεμάχια που ποτίζουν από το δημοτικό δίκτυο άρδευσης και το πρόγραμμα άρδευσης εκπονήθηκε με βάση το είδος, την παλαιότητα και την έκταση της καλλιέργειας.

«Παρά τις αρχικές αντιδράσεις ο νέος τρόπος διαχείρισης έγινε αποδεκτός από το σύνολο των αρδευτών και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε την πρώτη βάση δεδομένων στον ενιαίο δήμο Ελασσόνας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τσούρης.

Η αποτύπωση πλέον του συνόλου των αρδευτών, των καλλιεργειών και των στρεμματικών εκτάσεων ανά κοινότητα και πηγή, θα βοηθήσει την υπηρεσία να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα ως προς τη λειτουργία του δικτύου σε κάθε περιοχή, να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τα τοπικά δίκτυα, να περιορίσει τη σπατάλη και να διαχειριστεί το νερό με ορθολογικό τρόπο.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ το τμήμα πληροφορικής που σχεδίασε και υλοποίησε την ψηφιακή βάση δεδομένων, από την οποία θα μπορούμε πλέον να εξάγουμε αξιόπιστα δεδομένα για τις καταναλώσεις, τις χρεώσεις και τις δαπάνες συντήρησης. Η Διεύθυνση Αρδευτικών Δικτύων κατάφερε φέτος με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό να οργανώσει το νέο σύστημα της άρδευσης, να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανά πηγή  και να διαχειριστεί με οικονομία και αποτελεσματικότητα το αρδευτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν βέβαια περιθώρια για περισσότερες βελτιώσεις που λόγω της συγκυρίας και του κόστους δεν μπορούσαν να γίνουν φέτος, ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά μας το νέο σύστημα της άρδευσης να στεγανοποιηθεί τόσο από διαρροές, όσο και από την αυθαίρετη και παράνομη χρήση του».

Ενδεικτικά παρατίθενται στοιχεία από το νέο ψηφιακό μητρώο αρδευτών:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΕΤΟΥΣ 2020

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ1.400
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ25.200
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ3.160

ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ6.500
ΚΑΡΥΔΙΕΣ4.300
ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ3.540
ΜΗΔΙΚΗ3.500
ΚΑΠΝΟΣ580
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ-ΜΠΟΣΤΑΝΙΚΑ870
ΜΗΛΙΕΣ535
ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ (ΕΛΙΕΣ,ΑΧΛΑΔΙΕΣ,ΚΕΡΑΣΙΕΣ,

ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ,ΡΟΔΙΕΣ κλπ)

1.335
ΛΟΙΠΑ ( ΣΙΤΗΡΑ, ΚΡΙΘΑΡΙ,ΣΟΡΓΟΣ,

ΝΙΒΑΛ.ΧΟΡΤΟ,ΛΕΙΜΩΝΑΣ κλπ)

3.665
ΑΜΠΕΛΙ375

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com