Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΛΕΙΨΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’

Ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, την οποία συνυπέγραψε σύσσωμη η ΚΟ, ζητώντας να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από το νέο έτος, ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος και επισημαίνοντας τα εξής:

«Η χρονιά τελειώνει και έρχεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Δυστυχώς, με το υπάρχον …click away ‘’Εξοικονομώ’’ της Κυβέρνησης της ΝΔ, αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι!

Θα ήταν μεγάλο λάθος να λειτουργήσει ως έχει, το επόμενο ‘’Εξοικονομώ-Αυτονομώ’’, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ύψους 1 δις €, καθώς θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνονται Προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ευρώ και όχι σε δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων!! Οι πρόσφατες αναφορές μόνο στον προϋπολογισμό του Προγράμματος, έγιναν ακριβώς  για να κατευνάσει τους χιλιάδες οργισμένους πολίτες, για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πρώτο κύκλο του Προγράμματος.

Παράλληλα, ο Υπουργός θέλησε να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων, στους πολίτες και τους Μηχανικούς.

Έχει όμως αναλογιστεί ο κ. Χατζηδάκης τις δικές του ευθύνες και καθυστερήσεις, όταν στις αρχές Ιουλίου του 2020 εξήγγειλε το νέο ‘’Εξοικονομώ’’, αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στις 26.11.2020, μόλις δυο βδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος (11.12.2020) για να ανακοινώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μηδενικός χρόνος για προετοιμασία;

Πώς γίνεται να ‘’κλείνει’’ η πλατφόρμα σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται για να υποβάλει κανείς μια αίτηση;».

Σε αυτό το πλαίσιο, κι επειδή η λογική  του «όστις πρόλαβε τον Κύριον είδε»,   δείχνει κραυγαλέα προχειρότητα, όπως κι ότι το μείζον δεν είναι οι «άρπα κόλλα» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες, με ουσιαστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις μας θεσπίζοντας διαφανή κοινωνικά/περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως κι αν προτίθεται να αξιολογήσει τις χιλιάδες αιτήσεις που «λιμνάζουν» από προηγούμενο Πρόγραμμα, αλλά και αυτές που δεν έγιναν δεκτές στο τρέχον Πρόγραμμα εξαιτίας… χρόνου ή εξάντλησης των κονδυλίων»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ