ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΛΗΞΗ 31/12 ΖΗΤΑ Η ΠΟΦΕΕ

Η επιστολή της Ομοσπονδίας 

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί και κ. Διοικητά,

Η 31η Δεκεμβρίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία πολλών περιπτώσεων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αλλά και τροποποιητικών δηλώσεων, που αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση, οι τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα.

Υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων.

Υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος

Υποβολή χειρόγραφης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έλαβαν πράξη προσδιορισμού του φόρου ή ειδοποίηση και αφορούν αναδρομικές αποδοχές και συντάξεις που εισπράχθηκαν στο 2014, αλλά και στα επόμενα έτη από 1/1/2014 έως 31/12/2018 και ανάγονται σε χρήσεις έως και 31/12/2013.

Υποβάλλονται χειρόγραφα οι τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων που αφορούν έτη προ του 2015.

Υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ οι τροποποιητικές δηλώσεις με αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας.

Υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ με αναδρομικά παρελθόντων ετών αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, (εκτός από τις δηλώσεις που αφορούν αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις φορολογικών ετών 2015 και εφεξής, οι οποίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά).

Υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην A.A.Δ.Ε., όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα.

Υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι τροποποιητικές δηλώσεις εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες εφόσον οι αρχικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί από τις Δ.Ο.Υ.

Υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ειδικές περιπτώσεις δηλώσεων που ενώ υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται πρόστιμο (πληροφοριακά στοιχεία που δεν επηρεάζουν το φόρο).

Εννοείται ότι η ανάγκη της παράτασης επιβάλλεται καθώς στις ελάχιστες μέρες που απομένουν παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός στις Εφορίες, που δεν μπορούν να δεχθούν τους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς λόγω των μέτρων της πανδημίας και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η προσέλευση για την χειρόγραφη κατάθεση των δηλώσεων, γεγονός για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι σας έχουν ενημερώσει και σας έχουν μεταφέρει το μέγεθος του προβλήματος πολλές ΔΟΥ, όπως επίσης και αρκετοί λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailbox) των ΔΟΥ είναι γεμάτοι και δεν δέχονται νέα email.

Επιπλέον στον ελάχιστο χρόνο μέχρι τη λήξη του έτους ο Κλάδος μας,  παρά το εορταστικό κλίμα, αγκομαχεί πάνω στις πλατφόρμες όχι μόνο για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και για τη συνέχιση της υπευθυνότητας ώστε να μην μείνει απλήρωτος κανένας εργαζόμενος σε αναστολή και καμία επιχείρηση από την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ενόψει των παραπάνω, θεωρούμε απαραίτητη την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των εν λόγω περιπτώσεων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 31/01/2021, δεδομένου ότι ισχύουν οι διατάξεις όπου, όταν η δήλωση υποβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους, η καταβολή του φόρου γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ