ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΒΑΖΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ποια ονόματα είναι στο τραπέζι και πότε αναμένονται οι κινήσεις του πρωθυπουργού

Το «ξέφωτο» που αναζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εσχάτως έχει προκύψει. Τα κρούσματα του ιού, αργά αλλά σταθερά, είναι σαφώς σε πτωτική τάση, ενώ η έναρξη των εμβολιασμών δίνει στο φινάλε του 2020 έναν τόνο αισιοδοξίας ενόψει της νέας χρονιάς, πως το τέλος της σοβαρής υγειονομικής περιπέτειας έχει ξεκινήσει.

Τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα σηματοδοτήσουν εκτός των άλλων και την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.

Δεδομένου ότι το σχέδιο εμβολιασμού θα μπει σε φουλ ρυθμούς από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, καθώς τώρα βρισκόμαστε στο «ζέσταμα», οι επόμενες επτά ημέρες είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή «επικίνδυνες» για ανακοίνωση του νέου σχήματος. Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτή τη φορά –σε αντίθεση με το καλοκαίρι– να δράσει αιφνιδιαστικά και για αυτόν τον λόγο δεν συζητάει το θέμα παρά μόνο με τους πολύ στενούς συνεργάτες του. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θέμα ανασχηματισμού δεν τέθηκε ούτε καν στον κλειστό πρωινό καφέ που έλαβε χώρα χθες, ενδεικτικό του τρόπου που κινείται ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση με βουλευτές

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αλλάξει ένα σημαντικό κομμάτι, περίπου το 1/3 των υπουργών. Κάτι περισσότερο, άλλωστε, θα ήταν παραδοχή ήττας της παρούσας κυβέρνησης, κάτι που δεν ισχύει, καθώς σε γενικές γραμμές το σχήμα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Συνεπώς υπάρχουν αρκετά υπουργεία στα οποία δεν αναμένεται να δούμε αλλαγές, όπως για παράδειγμα το Αμύνης, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού, το Προστασίας του Πολίτη και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξετάζεται μετακίνηση υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση νέα ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά στροφή στην παράταξη, με αξιοποίηση βουλευτών του κόμματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, οι τρεις «γαλάζιοι» διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος, αλλά και βουλευτές που εκπροσωπούν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Κατά τα λοιπά, στην κυβέρνηση τα πάντα κινούνται γύρω από το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Οι πρώτες μέρες έχουν χαρακτήρα αναγνωριστικό και συμβολικό, καθώς εμβολιάζονται πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι σημαντικών κλάδων, όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία και η Εκκλησία. Η πρόκληση, ωστόσο, να πετύχει «το μεγαλύτερο πρότζεκτ του νέου ελληνικού κράτους», όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι όλη μπροστά. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για διπλό στοίχημα: αφενός να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, καθώς παρά την πτωτική πορεία ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ορατός, αφετέρου να υπάρξει, λόγω της έναρξης των εμβολιασμών, μια αίσθηση αισιοδοξίας.
kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ