ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ 

Έφτασαν στην Αθήνα με ειδική πτήση 83.850 δόσεις του εμβολίου

Με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο να κάνει συμβολικά την αρχή ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης οι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να κάνουν το εμβόλιο ο γ.γ Δημόσιας Υγείας σημείωσε πως όλα βαίνουν καλώς και υλοποιείται ο σχεδιασμός, εκφράζοντας τη χαρά του για την “πρωτιά” του εμβολιασμού του σε περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας, θυμίζοντας και τους δεσμούς του με τη Λάρισα.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ήταν και ο καθηγητής Παιδιατρικής και επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γ. Συρογιαννόπουλος.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 83.850 ΝΕΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ έφτασαν με ειδική πτήση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, «όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας».

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ