ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΑΣΤΑ

Ηθική και συνδικαλιστική νίκη για τους ίδιους, την Ενωση Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ – Η ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.Ε.

Πλήρης δικαστική δικαίωση για τους δύο συναδέλφους, μέλη της Ένωσης μας,  Γιώργου Πέτρου και Κώστα Γκιάστα καταγράφηκε στις δικαστικές αίθουσες της Λάρισας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας αναγνώρισε ως άκυρη την από 1/9/2019 μονομερή απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της εφημερίδας «Ελευθερία»  Γ. Μιχαλόπουλου για την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας εις βάρος τους.

Οι δύο συνάδελφοι, αντιπρόεδρος και ταμίας αντίστοιχα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα για πλήρη εργασία αντέδρασαν νόμιμα στο αντεργατικό μέτρο της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, που εφάρμοσε  την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελευθερίας» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα, επικαλούμενος οικονομική ζημιά και περιορισμό δραστηριοτήτων στην εφημερίδα.

H πρωτόδικη δικαστική απόφαση δικαιώνει πλήρως όχι μόνο τους δύο συναδέλφους της «E», αλλά τόσο την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, όσο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ως προσθέτως παρεμβαίνουσες στην αγωγή των δυο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η μονομερής επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας στους δύο δημοσιογράφους ήταν παράνομη για δύο λόγους:

α) Αφενός διότι η εκ περιτροπής εργασία είναι μέτρο συλλογικό και στην συγκεκριμένη περίπτωση το μέτρο επιβλήθηκε επιλεκτικά, καθώς πλην των δυο, στους οποίους απαγορεύτηκε γραπτώς και η είσοδος στους χώρους εργασίας τις ημέρες που δεν εργάζονταν σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα, οι υπόλοιποι συνάδελφοι στην εφημερίδα εργάζονταν καθημερινά. Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε και με την επιβολή προστίμου στην «Ε» από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε βεβαίωσε ότι βρέθηκαν να απασχολούνται εκτός γνωστοποιηθέντος προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας τρεις συνάδελφοι μας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, με εξαίρεση τους Γιώργο Πέτρου και Κώστα Γκιάστα «… άλλοι εργαζόμενοι του τμήματος απασχολούνταν και τις ημέρες αργίας βάσει του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας». Αυτό μάλιστα αποδείχθηκε τόσο από τα φύλλα της εφημερίδας που προσκομίσθηκαν στο δικαστήριο, όσο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

β) Αφετέρου δε  διότι δεν συνέτρεχε μείωση της δραστηριότητας της εταιρίας, όπως απαιτεί ο νόμος. Το δικαστήριο που έκανε δεκτή την αγωγή διαχώρισε τη δημοσιογραφική δραστηριότητα της εφημερίδας από την οικονομική δραστηριότητα της, τον κύκλο εργασιών και τα μικτά ή καθαρά έσοδα αναφέροντας πως η μείωση των εσόδων δεν αφορά στη δημοσιογραφική ύλη και δεν επηρεάζει την επαγγελματική δραστηριότητα των δημοσιογράφων, δεν μειώνει την ανάγκη εργασίας αυτών, οπότε δεν συντρέχει νόμιμος λόγος επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό νομολογιακό προηγούμενο που βάζει φραγμό στα σχέδια των εκδοτών να μειώσουν μονομερώς τους μισθούς των δημοσιογράφων χωρίς τη συναίνεση αυτών, επικαλούμενοι μείωση των εσόδων τους.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν: Η μέχρι πρότινος διορθώτρια της εφημερίδας Ελευθερία (πλέον δεν εργάζεται) κ. Θεοδώρα (Λόλα) Γάτσιου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς και ο έφορος της ΠΟΕΣΥ Γιάννης Σιούλας. Ένορκη βεβαίωση κατέθεσε και η πρώην σελιδοποιός της εφημερίδας κ. Βασιλική (Βίκυ) Γερακίνη η οποία είχε απολυθεί. Η ίδια μάλιστα άσκησε αγωγή εναντίον της διεύθυνσης της εφημερίδας ζητώντας μεταξύ άλλων και την επαναπρόσληψή της.

Για την εφημερίδα «Ελευθερία» κατέθεσε ως μάρτυρας ο λογιστής της κ. Αθανάσιος Σκόνδρας. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ένορκες βεβαιώσεις υπέρ της εφημερίδας κατέθεσαν δύο συνάδελφοι μάρτυρες – δημοσιογράφοι της «Ε» το δικαστήριο ωστόσο τις έκρινε ως απαράδεκτες και δεν ελήφθησαν υπόψη

Συνήγορος των δύο δημοσιογράφων ήταν ο κ. Στρατής Μαυραγάνης, την ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε εκπροσώπησε νομικά ο κ. Νίκος Πατσιαντάς και την ΠΟΕΣΥ ο κ. Μιχάλης Χατζημίχος.

Ας σημειωθεί πως ο Κώστας Γκιάστας έχει καταθέσει και αγωγή για την τρίμηνη διαθεσιμότητα, στην οποία τέθηκε μετά την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Λόγω κορωνοϊού η αρχική ημερομηνία άλλαξε και αναμένεται να συζητηθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε όπως πάντα θα συμπαρασταθεί και στο νέο δικαστήριο στο πλευρό του συναδέλφου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ