ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗ.ΡΑ.Λ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

Συνεχίζονται οι δράσεις ενάντια στην απόφαση απομάκρυνσης του ραδιοφωνικού παραγωγού Κ. Σταυριανού από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας με αφορμή εκπομπή του για την ΕΛ.ΑΣ, ενώ μία ακόμη καταγράφηκε στο δημαρχείο της Λάρισας και στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου, αυτή τη φορά από μέλη της κατάληψης «Ντουγρού».

Στο πλαίσιο της παρέμβασης αναρτήθηκαν πανό, πετάχτηκαν τρικάκια, ακούστηκαν συνθήματα και μοιράστηκαν κείμενα στους διερχόμενους, ενώ σχετικό κείμενο των μελών της «Ντουγρού» αναφέρει τα εξής:

«ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι πολιτικές που ακολουθούνται από το ελληνικό κράτος σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας επανατοποθετεί τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους (στρατό και αστυνομία) ως ‘’εμπροσθοφυλακή’’ στην ‘’μάχη’’ απέναντι σε έναν ‘’εσωτερικό εχθρό’’ , όπως παρουσιάζεται ο ιός του COVID-19. Αυτή η κρατική αφήγηση , σε συνδυασμό με το δόγμα της τάξης και ασφάλειας μέσω του οποίου κέρδισε το κοινοβουλευτικό έδαφος η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε ως άμεση συνέπεια την εντατικοποίηση της παρουσίας των μπάτσων στο δημόσιο χώρο και την κανονικοποίηση της πειθαρχικής βίας που επιτάσσει ο αυτοκηρυσσώμενος ρόλος τους ως ‘’προστάτες΄΄ και ΄΄εγγυητές της ασφάλειάς μας΄΄.

Το κράτος φαίνεται ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ,όπως είναι και η πανδημία που διανύουμε, δεν διστάζει να απεκδυθεί το εκδημοκρατισμένο προσωπείο του διαχέοντας και χαλιναγωγώντας τον φόβο , κανονικοποιώντας την συρρίκνωση των δομών πρόνοιας και καταπατώντας αυτά που σε άλλες συγκυρίες παρουσιάζονται ως αδιαμφισβήτητα δικαιώματα της κοινωνίας. Ένα από τα βασικά μέσα που είδαμε να αξιοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η προσπάθεια φίμωσης με κάθε δυνατό μέσο όσων αντιστέκονται στην διευρυμένη συνθήκη καταστολής που αγγίζει πλέον κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Σε τοπικό επίπεδο, η λογοκρισία σε δημοσιογράφους (και όχι μόνο) που εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους ή τις ενστάσεις τους σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη, έφτασε σε επίπεδα εκδικητικών κυρώσεων και επιπλήξεων.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών να είναι η ακύρωση εκπομπής, στο υποτιθέμενα ‘’προοδευτικό’’ Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, ατόμου που ‘’τόλμησε’’ να αναφερθεί και να καταδικάσει την αστυνομική τρομοκρατία και αυθαιρεσία που όλοι/ες παρακολουθήσαμε να εντείνεται πανελλαδικά με αφορμή και την επέτειο της 6 Δεκέμβρη. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα των ημερών όπου το σωματείο αστυνομικών Λάρισας παίρνει τον δημόσιο λόγο με σκοπό να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Έπειτα από την παρεμπόδιση διαμαρτυριών για την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις στημένες διμοιρίες στις γειτονιές της πόλης με σκοπό την παρεμπόδιση κόσμου να κατέβει στις πορείες της 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη επιχειρεί να ‘’κατευνάσει’’ την κοινή γνώμη, ερχόμενο σε ‘’θεσμική’’ αντιπαράθεση με όσους /ες αναφέρθηκαν δημόσια για τις χουντικές εικόνες και πρακτικές που βιώνουμε στην πόλη.

Ακόμα και βασικοί πυλώνες της αστικής δημοκρατίας, όπως ανάμεσά τους κατατάσσεται και η ‘’ελευθερία λόγου’’ καθίστανται επισφαλείς σε μια συνθήκη κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Όσοι αρνούνται να συνηθίσουν τον θάνατο ‘’από τον Έβρο μέχρι τα αστικά κέντρα’’ και αμφισβητούν την αναγκαιότητα της καταστολής, έναντι της λήψης πραγματικών υγειονομικών μέτρων (ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες), αποτελούν και αντιμετωπίζονται ως απειλή της υποδεικνυόμενης, από τους από τα πάνω, ομόνοιας που οφείλουμε, όπως μας λένε, να υποδείξουμε σε εθνικό επίπεδο. Εμείς από πλευράς μας δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη για το ‘’κοινωνικό έργο’’ της ελληνικής αστυνομοκρατίας , ούτε σκοπεύουμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια ΄΄αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη’’ και αφήνοντας το κράτος ‘’να κάνει την δουλειά του’’ ανενόχλητο. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στις πολιτικές εξόντωσης των από τα κάτω με κάθε μέσο.

Κατάληψη Ντουγρού».

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: Κατάληψη Ντουγρού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ