ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ !

Ανακοίνωση των διοικήσεων του ΕΚΛ και του σωματείου τους

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται  ο κλάδος των αποκλειστικών νοσοκόμων-νοσηλευτριών. Η περίοδος του lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που το συνοδεύουν έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες . Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων απασχολούνται κατά κύριο λόγο στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας.

Τώρα στην συνθήκες της όξυνσης της πανδημίας , με την κάθετη  μείωση των χειρουργείων , την μεταφορά άλλων περιστατικών πλην covid-19 σε δομές εκτός νοσοκομείων οι περισσότεροι αποκλειστικοί νοσοκόμοι-νοσηλεύτριες έχουν μείνει χωρίς δουλειά και εισόδημα. Ειδικά στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας, όπου η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη, έχει μετατραπεί στις συνθήκες της καραντίνας σε νοσοκομείο μίας νόσου κανείς συνάδελφος- καμία συναδέλφισσα δεν μπορεί να δουλέψει.

Οι συνάδελφοι αυτοί απασχολούνται εκεί καλύπτοντας σταθερές ανάγκες των νοσοκομείων. Μιλάμε για εργαζόμενους ουσιαστικά με μια ακόμη ελαστική μορφή απασχόλησης. Που ενώ ουσιαστικά είναι ενταγμένοι ως δύναμη στα νοσοκομεία, πληρώνονται κι ασφαλίζονται με το καθεστώς του μισθωτού, ενώ τυπικά δεν φαίνεται να έχουν σταθερό εργοδότη. Αυτός είναι ο κάθε ασθενής που κάνει χρήση τέτοιων υπηρεσιών ο οποίος από ημέρα σε ημέρα αλλάζει. Έτσι και οι εργαζόμενοι είναι διαρκώς στην ανασφάλεια , την αβεβαιότητα και το κράτος απαλλάσσεται από το κόστος να απασχολεί σταθερά νοσηλευτές μεταφέροντάς το στον ασφαλιστικό φορέα.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, που κυριολεκτικά δεν μπορούν να σταυρώσουν μεροκάματο αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα εμπόδια όταν  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ζητείται από  διευθυντές κλινικών η διενέργεια μοριακού τεστ covid-19 κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος αναλαμβάνει υπηρεσία με δική τους ευθύνη . Αυτό  πρακτικά σημαίνει πως όλη η αμοιβή που προβλέπεται(24,5 ευρώ καθαρά/ ημέρα) θα πάει για την πληρωμή του τέστ . Κι αυτή η απαίτηση υπάρχει την στιγμή μάλιστα που μια τέτοια διαδικασία δεν ακολουθείται και με το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου  .

Παράλληλα η χρήση αυτής της υπηρεσίας(αποκλειστικού νοσοκόμου) από ασθενείς στις ιδιωτικές δομές δεν προβλέπει αποζημίωση από το ταμείο ασφάλισης. Γι΄αυτό και δεν μπορεί κανένας συνάδελφος- συναδέλφισσα να απασχοληθεί σε αυτές τις δομές κάτι το οποίο θα έδινε μια διέξοδο.

Θεωρούμε πως όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρές συνέπειες στους ίδιους τους ασθενείς και στο επίπεδο της νοσηλείας τους , με δεδομένο τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις  που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Με  όλα αυτά τα παραπάνω, διεκδικούμε :

  • Να δοθεί η δυνατότητα οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι-νοσηλεύτριες που παραμένουν άνεργοι να ενταχτούν εκ νέου στο καθεστώς ενίσχυσης για το επίδομα ειδικού σκοπού για όσο διάστημα κρατήσει η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, με κάλυψη και των ασφαλιστικών τους εισφορών . Σε διαφορετική περίπτωση οι συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης.
  • Να ενταχθούν κανονικά στην δύναμή των νοσοκομείων, με μόνιμη σχέση εργασίας, παρέχοντας άμεσα τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία καλύπτοντας ένα μέρος από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό . Πολύ περισσότερο  όταν πρόκειται για ένα έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό , εκπαιδευμένο ουσιαστικά μέσα στους χώρους αυτούς του νοσοκομείων στην αντιμετώπιση και διαχείριση ασθενών με σοβαρά νοσήματα και παθήσεις. Θα μπορούσε αυτό το προσωπικό, τώρα που
  • Να ακολουθείται η ίδια διαδικασία σε σχέση με τα τέστ covid-19 που ακολουθείται και στο υπόλοιπο προσωπικό , με δαπάνη της υπηρεσίας.
  • Να εμβολιαστούν για τον covid-19 άμεσα, με την ίδια προτεραιότητα με το πρόγραμμα εμβολιασμού που υπάρχει για τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία.

Για όλα αυτά  η Διοίκηση του ΕΚΝΛ και το Σωματείο Νοσοκόμων – Νοσηλευτριών  Αποκλειστικής Απασχόλησης – 5η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)  πραγματοποίησε συνάντηση με την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ενώ έστειλαν στις 2/12 σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Εργασίας (που κοινοποιήθηκε στους υπουργούς υγείας και οικονομικών)  ζητώντας άμεσα συνάντηση  , κάτι για το οποίο δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση. Καλούμε το υπουργείο , την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πρόκληση απέναντι στους συναδέλφους και συναδέλφισσες και να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματά τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ