ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΕ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Την περίπτωση μιας 32χρονης γιατρού, που νοσηλεύεται, αφότου έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, μελετούν οι υγειονομικές αρχές στο Μεξικό.

Η γιατρός, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός δημόσιου νοσοκομείου, στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, αφότου εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς και δερματικό εξάνθημα.

«Η αρχική διάγνωση είναι εγκεφαλομυελίτιδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας πως η γιατρός έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές πως οποιοσδήποτε ανέπτυξε φλεγμονή στον εγκέφαλο, μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Προς το παρόν, Pfizer και BioNTech δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.

Περισσότεροι από 126.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 στο Μεξικό. Η χώρα άρχισε τη διανομή της πρώτης δόσης των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού σε υγειονομικούς, στις 24 Δεκεμβρίου.

► Στη Φινλανδία τώρα, η Υπηρεσία Φαρμάκων δέχτηκε την πρώτη αναφορά για παρενέργεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, μια εβδομάδα μετά την έναρξη στην Ευρώπη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού στο μπλοκ στις 27 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αφού παρέλαβαν τις πρώτες προμήθειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όταν υπάρξουν τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά, θα ανεβάσουμε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τον τύπο της αντίδρασης που εμφανίστηκε», δήλωσε στο δίκτυο η επικεφαλής γιατρός της Υπηρεσίας Μάγια Καουκόνεν και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλης παρενέργειας πιθανόν να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής, εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές της χώρας από πλευράς νοσηλευτικών εγκαταστάσεων – Ελσίνκι, Τούρκου, Τάμπερε, Κουόπιο και Ούλου – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ