ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, TO INTERNET ΚΑΙ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Viral (βάιραλ), yolo (γιόλο), hastag (χάσταγκ)τρολλάρω … τι σημαίνουν; Λέξεις που ακούμε καθημερινά στο Internet στην τηλεόραση, από τα παιδιά μας και πολλές φορές δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Διαβάστε μια σύντομη ερμηνεία των λέξεων αυτών για να ξέρετε τι σας γίνετε.

Viral είναι κάτι που έχει γίνει πολύ γνωστό και είναι “η καινούρια μόδα”.

Η λέξη viral  μπορεί να αναφέρεται σε ένα βίντεο ένα τραγούδι, ένα site, μία εικόνα, μία ατάκα, κλπ, το οποίο το αγάπησε πολύ ο κόσμος ή απλά του άρεσε πολύ κι έτσι το διέδωσε κάνοντας το γνωστό παγκοσμίως, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και κάτι αξιόλογο.

Αυτά που χαρακτηρίζονται τέτοια στην ουσία κάνουν το “μπαμ” και μετά από κάποιον καιρό αρχίζουν να εξαφανίζονται – ξεχνιούνται.

Yolo είναι μια συντομογραφία της φράσης “You Only Live Once”, δηλαδή “ζεις μόνο μια φορά”.

Το yolo που για πολλούς νέους έχει γίνει μότο ζωής στην ουσία είναι το ίδιο με το ελληνικότερο “η ζωή είναι μικρή” ή “μια ζωή την έχουμε”.

Πηδάει κάποιος με αλεξίπτωτο και γράφει κάτω από την φωτογραφία του στον αέρα YOLO!

filepicker-cu8RtvHTyLM2781g44RQ_YOLO

Hashtag (χάσταγκ) είναι ένα είδος «ετικέτας» που βάζουμε πάνω σε μία λέξη ή φράση χρησιμοποιώντας το σύμβολο #.  Ένα hashtag, δείχνει σε τι αναφέρεται η δημοσίευσή μας. Ο ρόλος του είναι να τονίσει το θέμα της δημοσίευσης και να την συμπεριλάβουν σε ηλεκτρονικές αναζητήσεις με αυτό το θέμα.
Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάποιο θέμα, μπορούμε να γράψουμε το όνομά του και πριν από αυτό να βάλουμε το hashtag.
Για παράδειγμα, #Greece.

Χρησιμοποιώντας ένα hastag μπορούμε να δούμε συζητήσεις και αναρτήσεις πάνω σε ένα θέμα  και οι υπόλοιποι  να δουν τη δική μας ανάρτηση – σχόλιο (μέσα στο social media που το χρησιμοποιούμε κάθε φορά).

Τα hashtags πλέον χρησιμοποιούνται για την προώθηση τηλεοπτικών προϊόντων και μαζικών συζητήσεων, για την κινητοποίηση του κόσμου σε θέματα κοινής ευαισθησίας, για τη διαφήμιση εταιρειών και υπηρεσιών και πολλά άλλα. Μάλιστα οι χρήστες του Twitter,  μπορούν να δουν κάτω αριστερά, ποια hashtags χρησιμοποιούνται περισσότερο εκείνη τη στιγμή.

HAS

Τroll (τρολ) είναι μία έννοια που τη συναντάμε στο internet συχνά.

Όταν ένα site-blog ή κάποιο άτομο, μιλάει άσχημα, με ανακρίβειες ή γράφει πράγματα που δεν ισχύουν, κοροϊδεύει, γίνεται προκλητικός, με σκοπό να κάνει τους άλλους  να αντιδράσουν ενάντια σε αυτά που λέει, τότε λέμε ότι τρολλάρει.

Το άτομο αυτό που κάνει τρολ, το κάνει επίτηδες και γνωρίζει ότι θα τσιγκλίσει τους άλλους και θα αντιδράσουν εναντίον του, θα προκαλέσει αναστάτωση στους ακροατές – αναγνώστες του κι έτσι ξεκινάει μία αλυσιδωτή αναστάτωση – αντίδραση.

Noob  (νουμπ) είναι μία αγγλική συντομογραφία του Newbie, (καινούριος- άπειρος)

Το λέμε σε κάποιον που είναι καινούριος σε κάτι, ή μπορεί να το πούμε και κοροϊδευτικά επειδή δεν ξέρει κάτι.

Για παράδειγμα:

Καλά ρε, είσαι noob;! Πως το έφτιαξες έτσι αυτό το πράγμα;!

Omg είναι μία αγγλική συντομογραφία που σημαίνει Oh My God.

Δηλαδή, ω Θεέ μου!

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε όταν κάτι κακό συνέβη, είτε αν συνέβη κάτι πολύ εντυπωσιακά καλό.

picgifs-omg-4811656

Lol είναι μία αγγλική συντομογραφία της φράσης  Laughing Out Loud.

Γελάω δυνατά με φωνή. Αναφέρετε σε κάτι που προκαλεί αυθόρμητο και δυνατό γέλιο.

Cookies (κούκις) είναι σαν μικρά αρχεία κειμένου, τα οποία τα δημιουργούνται όταν μπαίνουμε σε διάφορες ιστοσελίδες και αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας.

Αυτή είναι πολλές φορές μία απαραίτητη λειτουργία που θα πρέπει να επιτρέπεται στις ιστοσελίδες να κάνουν, ώστε να λειτουργούν σωστά στον υπολογιστή μας.

Τώρα, όταν μπαίνουμε σε μία ιστοσελίδα, αυτή δημιουργεί ένα τέτοιο cookie.

Μέσα σε αυτό η ιστοσελίδα αποθηκεύει πληροφορίες σχετικές με ενέργειες που κάναμε σε αυτήν.

Έτσι, όταν μετά από μέρες από τον ίδιο υπολογιστή επισκεφθούμε την ιστοσελίδα αυτή ξανά, θα δούμε ότι “θυμάται” κάποια πράγματα που είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά.

Portal (πόρταλ) είναι μία ιστοσελίδα – πύλη που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα: περιέχει μεγάλη γκάμα πληροφοριών για κάτι συγκεκριμένο.
Για παράδειγμα μπορεί ένας Δήμος να κάνει ένα τέτοιο ώστε να ενημερώνει τους δημότες του για τον καιρό, τα events, την πορεία των έργων στο Δήμο, τα νέα του, κλπ.

Σε αυτού του τύπου την ιστοσελίδα, συγκεντρώνεται και προβάλλεται υλικό και από άλλες ιστοσελίδες – πηγές, ώστε να έχει μέσα του συγκεντρωμένα τα πάντα.

Το portal έχει γενικά τη φιλοσοφία να παρέχει τα πάντα στους επισκέπτες και δεν επικεντρώνεται σε έναν “συγκεκριμένο χαρακτήρα” θεματολογίας και προβολής περιεχομένου

και εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου.

Tag (ταγκ) είναι μία λέξη – ετικέτα, ένας τίτλος που συνοδεύει ένα κείμενο, μια φωτογραφία κλπ.

Είναι κάτι σαν περίληψή των δημοσιεύσεών μας αλλά με λέξεις κι όχι με προτάσεις.

Σε μία ιστοσελίδα ή blog, πολλά κείμενα έχουν κοινά tags και αν πατήσουμε σε κάποιο τέτοιο, τότε θα εμφανιστούν όλα τα άρθρα που το περιέχουν.

Έτσι, αν για παράδειγμα έχετε μία φωτογραφία στο facebook με τους Α,Β,Γ και προσθέσετε στις φάτσες τους ένα tag, τότε θα συμβεί το εξής:

  •  όταν κάποιος πάει το ποντίκι του επάνω από τη φάτσα πχ του Α, τότε θα αναγράφεται το όνομά του,
  •  πατώντας σε αυτή την φάτσα, θα τον παραπέμψει στο χρονολόγιό του,
  •  μπορεί να φανεί η φωτογραφία αυτή και στο χρονολόγιο των ατόμων Α,Β,Γ.

tags
Spam  (Σπαμ) είναι ένα ανεπιθύμητο πολλές φορές περιεχόμενο το οποίο λαμβάνουμε στο email μας ή βλέπουμε στο internet παρά τη θέλησή μας και παραβαίνει κάποιους κανόνες.

Για παράδειγμα όταν μας έρχεται ένα email – newsletter στο οποίο δεν γραφτήκαμε ποτέ (άρα έρχεται παρά τη θέλησή μας), τότε αυτό αποτελεί spam.

Γενικά οποιοδήποτε περιεχόμενο παραλαμβάνουμε ή βλέπουμε χωρίς να το θέλουμε ή και παραβαίνει κάποιους κανόνες, αποτελεί τέτοιο.

Επίσης όταν αναρτήσουμε εμείς κάτι με ανεπιθύμητο περιεχόμενο στους άλλους θεωρείτε spam.

Pinterest είναι μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ο καθένας μπορεί να μοιραστεί – να “καρφιτσώσει” φωτογραφίες και εικόνες.

Σε αυτό μπορούμε να οργανώσουμε τις “καρφιτσωμένες” φωτογραφίες σε ομάδες, μπορούν να τις δουν άλλοι, να τις καρφιτσώσουν ξανά στον τοίχο τους αυτή τη φορά, να τις κάνουνε like, κλπ.

pinterest-pin

Paypal είναι μία υπηρεσία πληρωμών στο διαδίκτυο και είναι από τις μεγαλύτερες και ασφαλέστερες παγκοσμίως.

Για την ακρίβεια, το paypal είναι ένας διαμεσολαβητής μεταξύ της πιστωτικής – χρεωστικής σας κάρτας ή και γενικά του τραπεζικού σας λογαριασμού, και της ιστοσελίδας ή του ατόμου που πρόκειται να πληρώσετε.

Με το paypal διαμεσολαβητή οι συναλλαγές σας είναι ασφαλείς, μιας και το άτομο ή η ιστοσελίδα που πρόκειται να πληρώσετε, δεν γνωρίζει πχ τον αριθμό της κάρτας σας και διάφορα άλλα τέτοια ευαίσθητα δεδομένα.

Πιο απλά, εγγράφεστε στο paypal, συνδέετε μαζί του την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό, και ότι πληρωμές κάνετε σε τρίτους μέσω αυτού, γίνονται μέσω της κάρτας σας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού, χωρίς όμως αυτός που πληρώθηκε να γνωρίζει αυτά τα τραπεζικά σας στοιχεία και να μπορεί να σας κλέψει χρήματα.

Live streaming είναι η διαδικασία κατά την οποία μεταδίδεται πχ ένα video, από κάτι το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή (ζωντανά).

Για παράδειγμα, αν τώρα παίζει ένας αγώνας και εμείς τον βλέπουμε ζωντανά μέσω μίας ιστοσελίδας στο internet, τότε η ιστοσελίδα αυτή στην ουσία κάνει live streaming.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βίντεο και ήχο, είτε μόνο με ήχο (πχ ένας ραδιοφωνικός σταθμός).

Social media είναι όλες αυτές οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν σκοπό να δικτυώσουν τον κόσμο αναμεταξύ τους.

Είναι αυτά στα οποία εγγράφεται ο κόσμος, κάνει φιλίες, μοιράζεται φωτογραφίες, συνομιλεί με άλλους, κάνει γνωριμίες, κλπ.

Κάποια παραδείγματα τέτοιων που είναι ευρέως γνωστά είναι:

facebook, twitter, google plus, linkedin, myspace, you tube, pinterest , instagram κλπ

soc

Τweet είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στο twitter και λαμβάνουν αυτοί που μας ακολουθούν.

Μπορούμε είτε να το στείλουμε μέσα από τη σελίδα μας στο twitter, είτε πχ να κάνουμε tweet ένα άρθρο που μας άρεσε, απλά πατώντας κάποιο tweet κουμπί που μπορεί να περιέχεται σε αυτό.

Φυσικά αντί για άρθρο μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Ο κατάλογος των λέξεων και των συντομογραφιών στο Internet είναι ατελείωτος. Με αφορμή λέξεων που ακούγονται καθημερινά και κάνουν τους μη ειδήμονες  να αισθάνονται εξωγήινοι, έγινε αυτός ο μικρός κατάλογος που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμος.

tobe.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ