ΔΥΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Ανησυχία και για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ελλάδα 

Δύο κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανάμεσα στο πλήθος ταξιδιωτών στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα διαγνώστηκε θετική για γυναίκα που πέρασε τις γιορτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το πρωί ο ΑΝΤ1 μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο άτομο με μόλυνση από τον Covid-19.

Στην αραβική χώρα, όπου δεν ισχύουν μέτρα «λουκέτου» και τα μαγαζιά λειτουργούν κανονικά, έσπευσαν τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως και από τη χώρα μας, προκαλώντας σάλο για την επιλογή να αλλάξουν το έτος με πολυτελή πάρτι εκτός των συνόρων, την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες γιόρτασαν στα σπίτια τους, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μάλιστα, αρκετοί δεν δίστασαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες από στιγμές διασκέδασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκείνες του Πέτρου Κωστόπουλου και του Στέφανου Τσιτσιπά να προκαλούν πάρτι στο Twitter με πολλούς να αναρωτιούνται πώς βρέθηκαν εκεί οι Έλληνες συμπολίτες μας.

Σημειώνεται ότι σοβαρές ανησυχίες εγέρθηκαν από τις εικόνες συγχρωτισμού, που παρατηρήθηκαν, παρά την πανδημία, τόσο στα πρωτοχρονιάτικα πάρτι στο Ντουμπάι όσο και στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Όμως, με εντολή Χαρδαλιά οι Έλληνες, που ξεκίνησαν να επιστρέφουν προχθές από το εμιράτο, πρέπει να υποβάλλονται σε rapid τεστ (τα οποία ο ΠΟΥ δεν θεωρεί έγκυρα για διαγνωστικούς σκοπούς) στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να μπαίνουν σε καραντίνα για τρεις και όχι 14 μέρες. Τα κρούσματα θα μπουν βέβαια σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις εικόνες Ελλήνων που πέρασαν τις μέρες των εορτών σε χώρες του εξωτερικού όπου δεν ισχύουν αυστηρά μέτρα «πέταξε αετό» υποστηρίζοντας πως το τεστ και η καραντίνα αποφασίστηκαν «όχι για να αποτρέψουμε τους Έλληνες φοιτητές που θα έρχονταν από το εξωτερικό αλλά κυρίως τους Έλληνες, που επειδή δεν θα μπορούσαν να πάνε στην Αράχοβα ή σε άλλα κοσμικά θέρετρα θα ήθελαν να πάνε κάπου αλλού στο εξωτερικό. Επομένως η καραντίνα δεν είναι κάτι καινούργιο και θα μπουν σε καραντίνα όσοι επιστρέψουν. Οι περιορισμοί δεν είναι μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν είναι για όλους».

Τα ΗΑΕ, πάντως, μπορεί να θεωρούνται covid free, ωστόσο καθημερινά ανακοινώνουν περισσότερα από 1.500 κρούσματα. Την Πρωτοχρονιά δε επιβεβαίωσαν ρεκόρ 1.859 μολύνσεων και 1.963 τη δεύτερη μέρα του 2021.

ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα μας του μεταλλαγμένου στελέχους που καταγράφηκε αρχικά στη Βρετανία και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

«Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι το στέλεχος που πρωτοβρέθηκε στην Αγγλία εισήχθη και στη χώρα μας», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και εξηγεί ότι βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη χώρα μας.

Εντοπίστηκε δε χάρη στην έμφαση που δόθηκε στις πύλες εισόδου μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης στην Αγγλία με την χρήση της περίπλοκης διαδικασίας αλληλούχισης του γονιδιώματος που διαρκεί 2-3 μέρες και πραγματοποιείται μόνο στο ΙΙΒΕΑΑ.

efsyn.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com