ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΣΣΑ ΜΙΧΑΕΛΑ ΛΑΚΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτριος Μίζιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α/θμιας Εκπαίδευσης, Μsc., Ομοσπονδιακός Προπονητής αντισφαίρισης

Ο αθλητισμός ως ανθρώπινη δραστηριότητα υποστηρίζει το άτομο και την κοινωνία στον διαρκή αγώνα για επιβίωση και προσαρμογή, συχνά σε αντίξοες συνθήκες,  με εκτενή επίδραση στην παιδεία και στον πολιτισμό στην ψυχαγωγία, στην εργασία κ.α.

Ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός, όπως στάθηκε όρθιος τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στέκεται όρθιος και στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, ίσως γιατί μέσα από τις δυσκολίες έχει αποκτήσει τα κατάλληλα αντισώματα.

Με τις συνθήκες να μεταβάλλονται παγκόσμια καθημερινά,  το τένις σε σχέση με τα υπόλοιπα  αθλήματα, εκ φύσεως δοκιμάζεται αναλογικά λιγότερο. Στην Ελλάδα η ελληνική ομοσπονδία υλοποίησε Διεθνείς Διοργανώσεις αλλά και  Εθνικά Πρωταθλήματα, αποδεικνύοντας ότι το άθλημα μας είναι το ασφαλέστερο Ολυμπιακό Άθλημα. Τα γήπεδα του τένις ανά την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά για όλους τους πολίτες, πάντοτε  με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι επισυναπτόμενοι πίνακες συνοψίζουν τις κορυφαίες επιδόσεις των αθλητών & αθλητριών της Ε΄ Ένωσης κεντρικής Ελλάδας, σε όλα όσα πρωταθλήματα διεξήχθησαν το 2020. Σε μια δύσκολη χρονιά με παύση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων την άνοιξη του 2020 και στο τέλος της χρονιάς, αλλά  και με δυσχερή πρόσβαση στο γήπεδο για την προετοιμασία των περισσοτέρων κατά την διάρκεια της καραντίνας, τα αποτελέσματα και φέτος είναι εντυπωσιακά σε ποιότητα και επαρκή σε αριθμό συμμετοχών σε υψηλές θέσεις.

Ο στόχος της παρούσης ανασκόπησης είναι καθαρά διαμορφωτικός και ανατροφοδοτικός για συλλόγους, αθλητές, προπονητές και γονείς. Τοποθετώντας τον πήχη κάθε αγωνιστική χρονιά και ψηλότερα, οι αθλητές και αθλήτριες της Κεντρικής Ελλάδας μπορούν και είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν τιμητικά την ελληνική αντισφαίριση εντός και εκτός συνόρων και το 2021.

Σε διεθνές επίπεδο η Μιχαέλα Λάκη του ΟΑ Φοίβος Λάρισας, πραγματοποίησε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για επαγγελματική καριέρα. Η 15χρονη πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια του 2019,  πραγματοποίησε τον Νοέμβριο του 2020 την πρώτη της είσοδο στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, μαζεύοντας κιόλας 4 βαθμούς,  ενώ πρόσθεσε έναν ακόμη διεθνή τίτλο στα διπλά τον Οκτώβριο, αυτή την φορά σε διοργάνωση της ITF J3 στην Πορτογαλία.  Η Λάκη έγινε η 8η από τις Ελληνίδες παίκτριες, που βρέθηκε στην παγκόσμια κατάταξη πριν το τέλος του 2020 στην 1280η θέση, ενώ πέρασε στο Νο.8. Στο Νο.5 της χώρας μας βρίσκεται η Λαμιώτισσα πρωταθλήτρια Ελένη Κορδολαίμη η οποία τελειώνει το 2020 στην 884η θέση.  Πάντα πρώτη είναι φυσικά η Μαρία Σάκκαρη, η οποία βρίσκεται στο Νο.22 της παγκόσμιας κατάταξης, όπου και τελείωσε τη σεζόν. Στους άνδρες ο κορυφαίος Στέφανος Τσιτσιπάς (ο πατέρας του κατάγεται από το Προάστιο Καρδίτσας ολοκλήρωσε το 2020 στο νο. 6 της παγκόσμιας κατάταξης με πλώρη το 2021 για τίτλο σε grand slam!

Στο τένις με αμαξίδιο ο Στέφανος Διαμαντής με καταγωγή από την Καρδίτσα, είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Στέφανος με συμμετοχή σε 5 διεθνή τουρνουά το 2020, τελείωσε την σεζόν  στην 62η θέση στα μονά και στην 61η θέση στα διπλά(νο 17 στα μονά το 2018!) προσθέτοντας έναν ακόμη τίτλο (νικητής στο Πόρτο της Πορτογαλίας) στην εξαιρετική διεθνή του καριέρα (συνολικά έχει κατακτήσει 15 διεθνή πρωταθλήματα με ποσοστό επιτυχίας συνολικά σε νίκες 74%).

Στην 479η θέση στα μονά βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Βαζούρας (που ζει και προπονεί στην Λάρισα), αθλητής με πολλές πανελλήνιες και παγκόσμιες διακρίσεις και με συμμετοχή στην ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ του 2004 στην Αθήνα, ως ο μοναδικός Έλληνας αθλητής στο τένις.

Ο πρωταθλητής Ραφαήλ Πατρωνίδης, με καταγωγή από την Νίκαια Λάρισας, είναι ο μικρότερος σε ηλικία παίχτης στην Ελλάδα, που διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο. Για το 2020 ο Έλληνας πρωταθλητής  τελείωσε το 2020 στην 402η θέση στα μονά στην απαιτητική κατηγορία των ανδρών.

Συγχαρητήρια στους αθλητές και αθλήτριες, που παρά τις αντιξοότητες λόγω covid-19 σε προπόνηση και προγραμματισμό, κατάφεραν να διακριθούν και να ανταγωνιστούν τους καλύτερους! Στους συμπαίχτες τους στην ΟΜΑΔΑ, που προπονούνται μαζί και τους βοηθούν  να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο. Στους προπονητές για την εξαίρετη εργασία τους και στους γονείς για την επίπονη καθημερινή συμπαράσταση στον αγώνα των παιδιών τους. Στους συλλόγους που προωθούν προγράμματα ενίσχυσης των αθλητών και παράγουν διαχρονικά αθλητές και αθλήτριες δίνοντας έμφαση στα φυτώρια που είναι το μέλλον του αγωνιστικού τένις. Στο μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας  κ. Δημήτριο Καφφέ για την διαχρονική του προσπάθεια στην προώθηση του αθλήματος στην κεντρική Ελλάδα ως πρότυπη περιοχή ανάπτυξης, στον πρόεδρο της Ε’ Ένωσης κ. Παναγιώτη Σέγκη και σε όλους τους προέδρους και τα Δ.Σ. των ομίλων, ειδικά αυτών που διοργάνωσαν άρτια και με υγειονομική ασφάλεια πανελλαδικά και ενωσιακά πρωταθλήματα, διαφημίζοντας την περιοχή.

Τέλος, πολλά μπράβο αξίζουν και σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, όλων των συλλόγων, που αγωνίστηκαν το 2020 και με την άξια συμμετοχή  και τον καλό τους αγώνα τιμούν την αντισφαίριση της περιοχής και με σκληρή δουλειά και συνέπεια θα πλαισιώσουν τις λίστες του 2021!

Ο πόθος του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πατέρα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν να εντάξει τον Αθλητισμό σε μια σφαιρική, παιδαγωγική και ανθρωπιστική προοπτική. “Ο αθλητισμός δεν ήταν, κατά την άποψη του, αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη”.

Παρά τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν για την υγεία από την έλλειψη σωματικής άσκησης (World Health Organization, 2020/diet physical activity):

·         Το 59% των Ελλήνων δεν επιδίδονται σε κανενός είδους συστηματική σωματική δραστηριότητα,

·         Μόνο το 20% των αγοριών και το 8,5% των κοριτσιών ηλικίας 11-15 ετών στη χώρα μας πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Όπως το σχολείο διδάσκει, έτσι και οι αθλητικοί σύλλογοι, εκπαιδεύουν όχι μόνο το σώμα του παιδιού αλλά τον νου και τη συμπεριφορά του και επειδή ακριβώς ο πρωταθλητισμός και ο αθλητισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, αν αδειάσει το ένα, θα στεγνώσει και το άλλο..…

Με την ευχή το 2021 περισσότεροι junior αθλητές να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα σπορ, αλλά και ενήλικες συστηματικά να ασκούνται , ώστε με όχημα την συμμετοχή τους σε κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα να προάγουν την σωματική και ψυχική τους υγεία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com