ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΛΕΤ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ερώτηση του Χρ. Κέλλα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

Τον κώδωνα του κινδύνου να μετατραπεί μια ευεργετική διάταξη, που θεσμοθετήθηκε φέτος για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αυτή της επιδότησης θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ για τις ορεινές περιοχές, σε τιμωρητική για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, κρούει, με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, ο βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα από επικοινωνία που είχε με κατοίκους του Λιβαδίου και της Κρανιάς Ελασσόνας, παρεμβαίνει στο θέμα ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό, να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες διορθώσεις τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων, ώστε οι 2244 καταγεγραμμένοι μόνιμοι κάτοικοι του Λιβαδίου να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται, όσο και στην αναθεώρηση “προς τα πάνω” του πληθυσμιακού ορίου, ώστε να μην αδικηθούν οι κάτοικοι της Κρανιάς και να λάβουν και αυτοί την επιδότηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με την επιδότηση θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ, – που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, (ΦΕΚ Β 5576/2020)  και αφορά περιοχές κάτω των 2500 κατοίκων –  για τους πολίτες του Λιβαδίου και της Κρανιάς Ελασσόνας, δυο εκ των  ορεινότερων κοινοτήτων του Ν. Λάρισας, καθώς από γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις στερούνται του σημαντικού βοηθήματος.

Αναλυτικά, για το Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ με την τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφονται 2244 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι και δικαιούνται την επιδότηση, στο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων προστίθενται και οι 430 μόνιμοι κατοίκοι του τοπικού διαμερίσματος Δολίχης (από τον παλαιό Δήμο Λιβαδίου), με αποτέλεσμα την υπέρβαση του πληθυσμιακού ορίου. Έτσι, η περιοχή δεν θεωρείται επιλέξιμη και οι κάτοικοι δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά την Κρανιά Ελασσόνας, στην τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφονται 2730 μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα για μόλις 230 επιπλέον κατοίκους, ουσιαστικά να “τιμωρείται”, μένοντας εκτός του βοηθήματος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, χιλιάδες κάτοικοι των δυο ορεινών κοινοτήτων, που διατηρούν ζωντανή την ύπαιθρο και συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, βιώνουν τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων του συστήματος, ευρισκόμενοι ενώπιον μιας κατάφωρης αδικίας και  σοβαρού κινδύνου απώλειας ενός σημαντικού βοηθήματος.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες διορθώσεις του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων, ώστε οι δικαιούχοι κάτοικοι του Λιβαδίου Ελασσόνας να λάβουν το επίδομα θέρμανσης για χρήση ξύλων ή πέλετ;

Προτίθεστε να αναθεωρήσετε “προς τα πάνω” το πληθυσμιακό όριο των ορεινών περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ, ώστε οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων, όπως η Κρανιά Ελασσόνας, να δουν έμπρακτη στήριξη της επιλογής τους να παραμείνουν στην ύπαιθρο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ