ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας, αναπληρωτής συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας

Αντικαταστάθηκε ο Θεοδωρικάκος που πολέμησε την Απλή Αναλογική, από τον Βορίδη που «δεν συμπαθεί» (το λέω γλυκά) τη Δημοκρατία. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη ξυπνά ανατριχιαστικές μνήμες από το ρόλο του υπουργείου Εσωτερικών σε άλλες εποχές και γεννά ερωτηματικά για το «πού το πάει» σήμερα.

Δεν ξέρω τι μέτρησε περισσότερο και απομακρύνθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η δυσφορία των Δημάρχων, η γκρίνια των στελεχών της Ν.Δ., κάτι άλλο ίσως;

Ξέρω όμως, γιατί στη θέση του απερχόμενου Θεοδωρικάκου έρχεται ο Βορίδης. Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χτυπήσει τους θεσμούς και να φτιάξει μηχανισμούς ελέγχου της κοινωνίας.

Μια προσεκτική ματιά στην πορεία των πραγμάτων μας προϊδεάζει, στο τί μας περιμένει.

«Νιώθω υπερήφανος για το δημιουργικό, μεταρρυθμιστικό έργο στο υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε χθες μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τί έκρυψε όμως ο πρώην υπουργός κάτω από τον μανδύα της μεταρρύθμισης; Έκρυψε πολιτικές που απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπονόμευσαν την δημοκρατική λειτουργία της.

Κατήργησε την απλή αναλογική.

Με πρόσχημα την δήθεν προβληματική κυβερνησιμότητα των Δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέστειλε τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Κατήργησε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και με διάφορα νομοθετικά τερτίπια ακύρωσε την εντολή που έδωσαν οι πολίτες στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στόχος του ήταν να μηδενίσει την πολιτική διαβούλευση και το παραγόμενο από αυτήν αποτέλεσμα, να αποτρέψει την ελεύθερη διατύπωση και κατάθεση του πολιτικού λόγου στο δημόσιο διάλογο και να εμποδίσει την ενεργοποίηση των πολιτών και την απαίτηση για έλεγχο και λογοδοσία των αρχών.

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές χειραγώγησής της.

Και μετά κατήργησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ένα δυναμικό, ολοκληρωμένο και ευέλικτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφάρμοσε νέες πρακτικές  και επέβαλε άλλο σχεδιασμό έργων στο πλαίσιο της πολιτικής χειραγώγησης των Δημάρχων και άνοιξε το δρόμο ώστε η διαχείριση  κρίσιμων δημοτικών τομέων να περιέλθει σε χέρια ιδιωτών χωρίς αξιολόγηση.

Και τώρα ήρθε ο Βορίδης.

Ένας γνήσιος ακροδεξιός με βαρύ παρελθόν για τον οποίο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει: «Έγώ, όταν πήρα τον Βορίδη κοντά μου εκινείτο δεξιότερα του Μιχαλολιάκου με τα σκερπάνια του, με τα τσεκούρια του, τον έβαλα στο πλυντήριο και τον καθάρισα και μακάρι να είχα τη δυνατότητα να το κάνω στο σύνολο της Χρυσής Αυγής και από πού κινούνταν να τους έκανα κοινοβουλευτικούς».
Όσο και να προσπαθήσει κανείς να θεωρήσει το παρελθόν του ως νεανική ακρότητα, φροντίζει ο ίδιος να μας το θυμίζει με απόψεις που πρόσφατα έχει εκφράσει. Να θυμίσω μόνο τις δηλώσεις του μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ περίπου ένα χρόνο πριν. «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας –το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς «που το πάει» ο  κ. Μητσοτάκης.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία και τα οικονομικά αδιέξοδα για να φοβίσει τους πολίτες.

Θα βγούμε όρθιοι όμως από όλα αυτά και όσο μένουμε σπίτι θυμώνουμε και μεγαλώνει η προσδοκία και η ελπίδα, ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε εκεί, δυνατοί και αλληλέγγυοι ώστε απέναντι στις σκοπιμότητες να βάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ